Јакша Јакова Ујевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Др Јакша Јакова Ујевић)
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јакша Јакова Ујевићје
Датум рођења1905.
Место рођењаПољици

Прим. др Јакша Јакова Ујевић је један од првих лекара педијатара који је радио у Лесковцу.

Биографија[уреди]

Рођен је 23. октобра 1905. године у Пољици општина Имотско – Далмација, СР Хрватска. Пре поласка у гимназију завршио је шест разреда основне школе, што је била реткост. Школовао се у времену Првог светског рата, те није био у могућности да пође у гимназију. Матурирао је класичну гимназију у Шибенику 1926. године, Исте године уписао је Медицински факултет у Загребу на коме је студирао шест семестара, а онда прешао на Медицински факултет у Београду и дипомирао јуна 1937. године. Студије је прекидао у два наврата, због одслужења војног рока и ради слабих материјалних могућности.

По завршетку студија радио је у руднику „Столице” у Крупњу као лекар „Главне братинске благајне” у Београду, Централног осигуравајућег завода за осигурање рудара у Србији. По ослобођењу Београда био је управник гарнизона болнице у Београду и члан војно здравствене комисије до краја рата. Специјалистички испит из педијатрије положио је на Дечјој клиници у Београду, а академско звање примаријус стекао за време службовања у Врбасу.

Био је руководилац дечије здравствене службе у Лесковцу од 1948. до 1962. године, затим у Врбасу у истом својству од 1962 па до пензинисања 1. јануара 1978. године. Био је актвни члан Подружнице Српског лекарског друштва у Лесковцу као предавач а стручним састанцима. Активни члан на Педијатријским конгресима и симпозијумима. Објавио је већи број радова у часопису „Југословенска педијатрија” која је излазила у Загребу и другим стручним часописима. Био је ментор лекарима на специјализацији из педијатрије у Лесковцу и Врбасу, као и предавач педијатрије у Средњој медицинској школи у Лесковцу од њеног оснивања до одласка из Лесковца.[1]

Референце[уреди]

  1. ^ В. Ристић, Развој здравствене службе у лесковачком крају 1878-2005, Лесковац, 2006, 195-196 страна