Драгомир Андрејевић

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Др Драгомир Андрејевић)
Драгомир Андрејевић
Датум рођења 1925.
Место рођења Бошњаце
Датум смрти 1980.

Др Драгомир Андрејевић био је један од значајних лекара-педијатара, оснивача и утемељивача здравствених установа, организатора и стручњака града Лесковца.

Биографија[уреди]

Рођен је 1925. године у Бошњацу, где је завршио основну школу. У Лесковачку гимназију дошао је 1936. године. Припадао је напредном омладинском покрету. Због своје активности бива хапшен од Немаца и до 1944. године провео је у логору за преваспитавање омладине у Смедеревској Паланци. У ослобођеној земљи завршава Гимназију у Лесковцу и Медицински факултет уписује 1947. године у Београду. Као одличан студент, завршава студије 1954. године и почиње као лекар у Лесковцу. Опредељујућисе за рад са децом, специјалзира педијатрију. Специјалистички испит положио је 1958. године у Београду. Исте године поставцљен је за управника Дечијег диспанзера, а 1960. године за управника Центра за здравствену заштиту мајке и детета у чијем саставу је био дечији, школски и диспанзер за жене, а од 1975. године па до своје смрти 1980. године начелник Дечијег одељења болнице у Лесковцу. Одличан теоретичар, добар организатор, изванредан практичар, брзо усваја принципе социјалне педијатрије и тежиште активне здравствене заштите деце преноси са болничког одељења на превентивну активност, формирајући диспанзере, саветовалишта, покретну дечију кухињу, одлазећи и у најзабаченија села Лесковачког краја. Нема места у лесковачком крају у коме није боравио др Андрејевић, држао предавања, саветовао и учио мајке како треба неговати, чувати, хранити и васпитавати децу. Завршио је једномесечни семинар за лекаре специјалисте на Институту за здравствену заштиту подмладка и тромесечни регионални курс 1963. године у организацији Светске здравствене организације у Варшави. Био је члан управног одбора Подружнице СЛД 1960/63 године и члан управног одбора Педијатријске секције. Био је председник Подружнице СЛД у Лесковцу 1954. године, као и члан среског и градског Савета за здравље у Лековцу.

У току свог рада, поред бављења организационим пословима, пратио је савремена достигнућа у педијатрији и своја искуства и резултате саопштавао на стручним састанцима Подружнице, Секције и конгреса. Објавио је преко 20 стручних радова у разним медицинским часописима у земљи и иностранству. Звање примаријуса стекао је 1968. године.

У функцији директора, управника, начелника, члана савета за здравље и социјалну политику Скупштине општине Лесковца и Среза лесковачког, члана савета Медицинске школе, савета Медицинског центра, примаријус др Драгомир Андрејевић дао је огроман допринос организовању здравствене службе у граду и Лесковачком крају, показујући посебне резултате на смањењу смртности деце.

Спадао је у групу младих лекара који су поставили темеље своје струке у важном периоду развоја здравствене службе у Лесковцу.[1]

Референце[уреди]

  1. В. Ристић, Развој здравствене службе у лесковачком крају 1878-2005, Лесковац, 2006, 181-182 страна