Др Иван Рибар (Нови Београд)

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Др Иван Рибар (насеље))
Уколико сте тражили особу, погледајте чланак Др Иван Рибар.
Насеље Др Иван Рибар
Панорама насеља Др Иван Рибар
Панорама насеља Др Иван Рибар
Град Београд
Општина Нови Београд
Насеље Др Иван Рибар на мапи Београда
Насеље Др Иван Рибар
Насеље Др Иван Рибар
Насеље Др Иван Рибар на мапи Београда

44°48′02″ СГШ; 20°22′02″ ИГД / 44.80066° СГШ; 20.36728° ИГД / 44.80066; 20.36728 Координате: 44°48′02″ СГШ; 20°22′02″ ИГД / 44.80066° СГШ; 20.36728° ИГД / 44.80066; 20.36728

Др Иван Рибар је насеље и месна заједница које се налази на Новом Београду

Положај и локација[уреди]

Насеље се налази на крајњем западу општине Нови Београд,у непосредној близини насеља налази се река Сава,Ледине,Бежанија,Бежанијска коса и општина Сурчин.Удаљеност насеља од центра Београда је око 8,8 километара[1],док је од Аеродрома Никола Тесла удаљено око 8,7 километара.[2] Месну заједницу Др Иван Рибар чини Блок 71,Блок 72 и део део Војвођанске улице.[3] Ограничено је Виноградском и улицом Др Ивана Рибара, а на месту између Блока 71 и Блок 72 пресеца га улица Јурија Гагарина. У новом делу насеља Блока 72 се налази и улица Милеве Марић Ајнштајн,док део улице Др Ивана Рибара у истом блоку од 2016.године носи назив улица Срђана Алексића.[4] Са источне стране насеље се излази на Блоком 61 и Блоком 45,са западне на насеље Ледине и Новобеоградски насип,са северне на насеље Бежанија,док са јужне стране излази на савски насип и реку Саву.

Историјат и изградња[уреди]

Насеље је добило име по предратном политичару, учеснику Народноослободилачке борбе и друштвено-политичком раднику ФНР Југославије Ивану Рибару.

Изградња ових блокова почела је крајем осамдесетих прошлог века. У изградњи је највише учествовала грађевинска компанија „Рад“. Та површина је по ранијем урбанистичком плану била забрањена за изградњу, због велике буке авиона који користе аеродром Никола Тесла, али је тај план промењен, чиме је дозвољена изградња ових блокова.Као и цео простор Новог Београда,на овом простору налазили су се претежно мочваре,нешто касније баште и воћњаци, као и куће.

Блок 71 је стамбено насеље са ламелама белих осмоспратних зграда.Почео да се гради 1989. године, а саграђен је почетком осамдесетих прошлог веказападном делу овог блока налази се неколико кућа. На месту пре настанка Блока 71, планирана је изградња стазе за формулу 1, још 1968. године. Међутим идеју је преотела суседна Мађарска, па је уместо у Београду, стазу добила Будимпешта.Градске власти су такође планирале изградњу националног стадиона Фудбалске реперезентације Србије у овом блоку,међутим због финансијске ситуације од те идеје се одустало. Наш тенисер Новак Ђоковић, планирао је на делу уз Блок 71 изградњу тениских терена,а полемисало се и око селидбе бувљака на простор иза Блока 71.[5] Последња у низу идеја о изградњи у Блоку 71 је Атлетски стадион [6]

Блок 72 је један од новијих и последње изграђених блокова у овом делу Новог Београда.

Пре његове изградње комплетне изградње, на простору западног дела овог блока налазили су се воћњаци и баште.

У насељу Милева Марић Ајнштајн, сасвим ка Виноградској улици, налази се и једна зграда социјалног становања и у току је градња још једног објекта.

Живот,инфраструктура и привреда у насељу Др Иван Рибар[уреди]

Залазак сунца над Блоком 71

Насеље је мирно , модерно и лепо уређено,а у новијем делу насеља Блока 72 налазе се подземне гараже. Новије насеље Блока 72, познато је и по „отровним“ или „смрдљивим“ зградама у преводу зградама са непријатним мирисима и токсичним материјама. Више пута су станари Блока 72 и околних блокова имали протесте, због пар зграда које неиспуњавају услове живљења.У току је санирање тих зграда, а оне би требале бити „очишћене“ до краја 2016. године. Насеље поседује паркове са зеленим површинама,теретану и стрељану у Блоку 71 ,кафић и билијар клуб,као и неколико трговинских и занатских радњи. На самом почетку насеља односно Блока 71,налази се окретница аутобуса и трамваја, као и пут ка савском насипу и река Сава.Савски насип се пружа у дужину од 18 километара и спаја насеље са другим блоковима.На насипу постоје траке за трчање и вожњу бицикла, а кеј је погодан за шетњу,риболов,уживање у природи или провод на неком од сплавова.

У непосредној близини насеља налази се велики број трговинских ланаца,две основне школе и многи други објекти.

Јавни превоз[уреди]

Следеће линије градског превоза које обезбеђује ГСП Београд опслужују насеље Др Иван Рибар и његову околину:

Аутобуси:

Трамваји:

И минибус линије

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]