Дугорепа сова

Из Википедије, слободне енциклопедије
Дугорепа сова
Strix uralensis
Strix uralensis.jpg
Strix uralensis
Таксономија
Царство: Животиње
Тип: Хордати (Chordata)
Класа: Птице (Aves)
Ред: Сове (Strigiformes)
Породица: Типичне сове (Strigidae)
Род: Strix
Врста: Strix uralensis
Биномијална номенклатура
Strix uralensis
Pallas, 1771
Strix uralensis distr..png
Распрострањење дугорепе сове у свету.

Дугорепа сова или уралска сова (лат. Strix uralensis) је врста птица која припада реду сова (Strigiformes), породици правих сова (Strigidae). Дугорепа сова је на листи строго заштићених врста птица у Србији [2].


Опис врсте[уреди]

Као и шумска сова, и уралска је без перјаних ушки с округлим „лицем”. Очи су ситне и црне. Уралска сова у поређењу с осталим врстама има знатно дужи реп, па се према томе назива још и дугорепа сова [3]. Њу сврставамо у групу великих сова.

Начин живота[уреди]

Исхрана[уреди]

Храни се претежно птицама величине сојке, али и глодарима, а понекад и младим зверима (ласица, млада куна).

Размножавање[уреди]

Уралска сова се гнезди у дупљама дрвета и у гнездима дневних птица грбљивица, ако прнађе неко напуштено или се избори за њега. Пар уралских сова годишње подигне свега два-три младунца.

Распрострањеност[уреди]

Уралска сова се може срести понегде се по веома старим, нарочито четинарским шумама. Ова врста која је везана за шумска станишта и по којој су познате вршачке планине у Србији. Као и све велике сове, и уралска сова је малобројна, и у нашој земљи недовољно истражена. И њој, као и шумској сови су за гнежђење потребне дупље, којих нема довољно. Од 2006. ова врста је почела да се гнезди на вршачким планинама у кућицама које су постављене, па је регистровано свега три пара, а сматра се да их има бар још толико. Вршачке планине су, за сада једино место у Војводини где се ова врста гнезди, па је самим тими заштитни знак овог подручја. Популација ове врсте на в. планинама прати се дуги низ година и настоји се да се повећа [4].

Галерија[уреди]

Види још[уреди]


Референце[уреди]

  1. [1] Strix uralensis База података укључује и доказе о ризику угрожености. (енглески)
  2. Прилог I: Строго заштићене дивље врсте биљака, животиња и гљива
  3. Далиборка Станковић (2009). „Све Сове Србије” (на језику: (српски)). Политикин забавник. Приступљено 10. август 2010. 
  4. Миливој Вучановић. „Сове вршачких планина” (на језику: (српски)). Радио Београд. Приступљено 10. август 2010. 

Спољашње везе[уреди]