Дужност (5. сезона)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Дужност (сезона 5))

Дужност (5. сезона)
Серија Дужност
Држава Уједињено Краљевство
Мрежа ББЦ 1
Премијерно приказивање 31. март — 5. мај 2019.
Број епизода 6
Претходна сезона 4
Следећа сезона 6

Пета сезона серије Дужност је емитована од 31. марта до 5. маја 2019. године и броји 6 епизода.

Опис[уреди | уреди извор]

Стивен Грејем је заменио Тандивеј Њутон на почетку ове сезоне.

Улоге[уреди | уреди извор]

Епизоде[уреди | уреди извор]

Бр. еп.
(укупно)
Бр. еп.
(у сезони)
НасловРедитељСценаристаПремијераГледаност у Великој Британији
(милиони)
241"Отмица"Џон СтрикландЏед Меркурио31. март 2019. (2019-03-31)13.20
Организована злочиначка скупина (ОЗС) је напала полицијски конвој који је превозио заплењену марихуану и побила троје наоружаних службеника. ПП-12 сумња да је тајна полиција можда умешана. Они су открили да је службеник на тајном задатку ДН Џон Корбет, а не како су првобитно претпостављали Лиса МекКвин. Наредница Џејн Каферти је преживела напад што је подигло сумњу. ПП Манет Биндру су испитали надзорник Хејстингс, ДН Стив Арнот и ДИ Кејт Флеминг због њене сестре од тетке Вихан Малхотре која је шпијунирала ПП-12 и одавала податке организованој злочиначкој скупини за ПГН Дерека Хилтона. Како би даље заштитила Малхотру, она је звала организовану злочиначку скупину. Корбет ју је оптужио за убацивање па је убијена.
252"Коверта"Џон СтрикландЏед Меркурио7. април 2019. (2019-04-07)12.43
Свеж полицијски траг омогућио је ОЗС-у да изведе препад под вођством Корбета на полицијски конвој. Кафертијеву је са 5000 у смеђој коверти пронашао Арнот док је покушавао да дође до неких података. Корбет му је признао да је "чист". Хесјтингсу се обратио Марк Мофат у вези свог пропалог улагања у некретнине. Мофат му је предао велику смеђу коверту. Роизин Хејстингс је навалила да се разведе. Кафертијева је са слике препознала особу која ју је заврбовала.
263"Веза"Џон СтрикландЏед Меркурио14. април 2019. (2019-04-14)12.59
Арнот је рекао Флеминговој и Хејстингсу за своју везу са Корбетом. После почетног потреса, они су пристали да наставе са Арнотовим предлогом. ПП-12 је открило да је организована злочиначка скупина умешана у подвођење у једном блоку зграда. ПП-12 је упало у један од станова и штапмарију. Корбет је дојавио Аронту о великом препаду на депо полиције на Источном пољу и да ће један подмићени виши полицијски службеник бити тамо. Арнота је са рације повукао лажни позив у вези "Нултог стања". Кобрет је упуцао вишег полицијског службеника који је стигао са подацима о праћењу, а испало је да је то ЗГН Харгривс. Корбет је након сазнања о његовој смрти побегао. Користећи лажну легитимацију ПП-12, он је ушао у стан Роизин Хејстингс.
274"Корбет"Џон СтрикландЏед Меркурио21. април 2019. (2019-04-21)12.34
ПП-12 је открило да је Корбет повезан са Северном Ирском. Арнот је средио састанак са Корбетом уз појачање. Корбет је рекао Арноту да је напао Хејстингсову супругу Роизин која је сад у болници. Хејстингс је наредио Арноту да упуца Корбета, али је овај одбио. Корбет је открио место састанка ОЗС-а и "Х"-а па побегао. ПП-12 и јединица Одељења за киберзлочина су привели "Х"-а и ступили у везу са ОЗС-ом преко преносног рачунара. ОЗС превози скупину жена у основу за подвођење. Корбет жели да ослободи жене и мисли да ће МекКвин да га подржи. Међутим, ОЗС-овци су убили Корбета кад су схватили да је полицајац.
285"Хејстингс"Су ТалиЏед Меркурио28. април 2019. (2019-04-28)12.91
ОЗС се отарасио тела Корбета и Џеки Лаверти које је касније пронашла полиција. Истрага ПП-12 у вези акције "Крушка" је обустављена. Хејстингс је наставио да се јавља ОЗС-у. Он је убедио МекКвина и Мирослава Минковића да може да им извуче робу узету у препаду, али су га наоружани полицајци ухватили. Минковић је убијен, а МекКвин ухапшен. ПП-12 је открило да је Хејстингс посећивао Лија Бенкса у затвору због чега је Флемингова изразила забринутост код виших службеника. Хејстингс је удаљен са дужности и истражен од стране ЗГН Патрише Кармајкл, а онда је оптужен за заверу за убиство Корбета.
296"Хапшење"Су ТалиЏед Меркурио5. мај 2019. (2019-05-05)13.67
Кармајклова и екипа су наставили саслушање Хејстингса. Испитали су га у вези 50000 у обвезницама пронађеним у његовој хотелској соби. Гил Бигало, која је присуствовала саслушању је увидела грешке полиције током претреса Хејстингсове хотелске собе. Због тога су Кармајклова и екипа проверили податке о комуникацијама због даљих доказа. У међувремену, Флемингова и Арнот су примили Корбетову удовицу и ЗН Пауела. Открили су да је Бигалова учествовала у одабиру Корбета за акцију "Крушка". Флемингова и Арнот су изложили своја открића Хејстингсу. Откривено је да је Бигалову заврбовала ОЗС док је радила као заступница. Послала је поруку ОЗС-у да би побегла. Тина Трантер је покушала да је избоде, али ју је Арнот убио.
Епилог: Акција "Крушка" је званично укинута. Флемингова је добила похвалу због свог учешћа у истрази акције "Крушка". И Арнот је награђен кад га је независни одбор ослободио сумње да је починио убиство Трантерове. МекКвин је ослобођен робије у замену за податке о ОЗС-у и сада ради као добровољац у средишту за младе. Рајан Пилкингтон је сада на полицијској академији. Бигалова је ослобођена робије и добила је ново име. Хејстингс је добио последње писмено упозорење, али је наставио да води ПП-12. Мофат је изјавио на суђењу да је 50000 пронађених у Хејстингсовој хотелској соби само половина своте коју му једао. Преосталих 50000 никада није пронађено, али је Хејстингс виђен како даје неку коверту Корбетовој удовици.


Спољашње везе[уреди | уреди извор]