Пређи на садржај

Дуж реке током светковине Ћингминг

С Википедије, слободне енциклопедије

Дуж реке током светковине Ћингминг
清明上河圖
УметникЧанг Цедуан
Година1085–1145.
ТехникаУље на платну
Димензије528 × 28.4 cm
МестоЗабрањени град

Дуж реке током светковине Ћингминг[1] или Дуж реке током Дана чистог сјаја[2] је једна од најзначајнијих слика у кинеском сликарству. Осликао је сликар династије Сунг, Чанг Цедуан у 12. веку. Слика је осликана на дугачком свитку од 528 cm, висине 28.4, а данас се налази у Дворском музеју (у склопу забрањеног града) у Пекингу.

Дуж реке током светковине Ћингминг је слика која има репутацију "кинеске Мона Лизе".[3] Позната по својим реалистичним детаљима, састоји се од дугачког свитка који је подељен у три сегмента. Први сегмент је у магли, виде се колибе, неколико дрвећа, мостови, вода и чамци. Слуге терају магарце које носе товар угља. Мост је приказан у великог гужви где људи јашу коње, носе товар на раменима у повратку са периферије града где су највероватније чистили гробове (тај сегмент одређује временски тренутак као Дан чистог сјаја). Она представља увод у остатак слике.

Други сегмент приказује реку Бијен где се налазе чамци за транспорт пшенице који су привезани уз обалу. У близини се налазе разне радње, пролазници учествују у низу активности, једу, одмарају, чак се у једном детаљу прориче и судбина.

Последњи сегмент садржи велику градску кулу. Ту су чајџинице, продавнице пића, обуће, месаре, храмови. Људи су приказани у најразличитијим слојевима, од богатих до сиромашних, жена, мушкараца, деце, стараца, научника, фармера, трговаца, људи свих религија и убеђења. У укупној дужини слике приказано је око 550 типова људи, педесетак животиња, двадесет мостова, двадесетак различитих бродова. Њени детаљи много говоре о начину живота и за 12. век приказала је висок ниво економског развоја, пољопривреде, занатства, културе итд.

Њени детаљи, приказани у различитим изразима лица људи или у текстури грађевина задивљују и данашње посматраче. Током изложбе одржаној у Шангају 2010. године, слика је, уз помоћ рачунара пројектована на огромно платно дугачко 128 м, а широко 6.5, чиме је оригинална слика увећана више од сто пута.[1]

Чанг Цедуан

[уреди | уреди извор]

Аутор слике, Чанг Цедуан (Џанг Цедуан) живео је од 1085-1145. и долазио је из Шандонга, Вученга. У младости је отишао у престоницу Бијен како би се бавио студијама а током владавине цара Хуицунга постављен је за учитеља у Ханлингу где се потпуно посвећује сликању. Био је дворски сликар и живео је у време династије северни Сунг. Дуж реке током светковине Ћингминг је његово најпознатије дело.

Галерија

[уреди | уреди извор]
Панорама слике Дуж реке током светковине Ћингминг, оригинал из 12. века.
Панорама слике Дуж реке током светковине Ћингминг, ново издање из 18. века по узору на оригинал.

Референце

[уреди | уреди извор]
  1. ^ а б Лиу, Ћиангонг. Кинеска култура: Уметност. Београд: Албатрос плус. стр. 68—71. ISBN 978-86-6081-198-3. 
  2. ^ Јинке, Денг. Кратка Историја Кине. Београд: Албатрос плус. стр. 99—109. ISBN 978-86-6081-143-3. 
  3. ^ Bradsher, Keith (3. 7. 2007). „‘China’s Mona Lisa’ Makes a Rare Appearance in Hong Kong”. The New York Times. Приступљено 4. 7. 2007.