Дунс Скот

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Јован Дунс Скот
JohnDunsScotus.jpg
Дунс Скот
Датум рођења 1265.
Место рођења Duns
Датум смрти 8. децембар 1308.
Место смрти Келн
Школа Универзитет у Оксфорду, Merton College

Јован Дунс Скот (енгл. Duns Scotus; око 12668. децембар 1308.) је био католички теолог, филозоф и логичар. Био је један од најутицајнијих теолога и филозофа високог средњег века, па му је, због проницљивог духа, наденут и латински надимак Doctor subtilis.

Биографија[уреди]

Није сасвим јасно где је рођен. Неки држе да је рођен у Дунсу у Шкотској, док други мисле да је рођен у Ирској. Ступио је у фрањевачки ред, те је 1291. у Нортхамптону, у Енглеској заређен за свештеника, а студирао је и поучавао у Паризу (12931297) и Оксфорду, а можда и у Кембриџу. Био је протеран с Париског универзитета, јер је стао на страну папе Бонифација VIII, а против француског краља Филип IV. На концу је 1307. дошао у Келн у Немачкој.

Био је један од највећих фрањевачких теолога и утемељитељ посебног правца унутар сколастике, који ће бити назван »скотизам«. Потицао је из »Старе фрањевачке школе« којој су припадали Александар Халешки (умро 1245.), Бонавентура (умро 1274), Јован Пекам (умро 1292) и други. Називали су га Doctor subtilis, јер је био изразито вешт у мирењу различитих погледа на неку ствар.

Умро је у Келну, а покопан је у фрањевачкој цркви у том граду. На саркофагу му на латинском пише: »Scotia me genuit. Anglia me suscepit. Gallia me docuit. Colonia me tenet.« - Шкотска (Ирска се до 13. стољећа називала и Шкотском) ме родила. Енглеска ме прихватила. Француска ме учила. Келн ме држи.

У Келну се столећима поштује као блаженик, а папа Јован Павле II проширио је 20. марта 1993. његово штовање на целу Цркву.

Филозофија[уреди]

Дунс Скот био је филозоф хришћанске сколастике. Он је проучавао метафизику и бавио се категоријама као што су постојање, биће и друго. Он је такође заступао принцип индивидуације (нпр. људи су различити међусобно). Што се тиче проблема универзалија он је био реалиста.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]