Дхолак

С Википедије, слободне енциклопедије
Дхолак
Дхолак
Класификацијаудараљке
Сродни инструменти
бубањ

Дхолак је двоглави ручни бубањ, народни ударачки инструмент. Најчешће се користи у земљама као што су Индија, Пакистан, Бангладеш, Непал и Шри Ланка али се може наћи и међу индо–дијаспором у земљама као што су Гвајана, Суринам, Фиџи, Тринидад, Тобаго, Јужна Африка и Маурицијус. Користи се у разним класичним стиловима. Садржи две главе, једна служи за свирање високих, а друга за ниске тонове и тако омогућава њихову комбинацију. Обично је тело направљено од дрвета шишама или манга, већа глава од катрана, глине, песка и бивоље коже, а мања од козје.[1][2][3] Мањи део се свира доминантном руком особе, док већи слабијом. Може се свирати на три начина: у крилу свирача, док стоји или док је наслоњен једним коленом док седи на поду.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Courtney, David. „Dholak - North Indian Hand Drum”. Chandrakantha.com. Архивирано из оригинала 04. 05. 2012. г. Приступљено 2013-03-03. 
  2. ^ „Dholak Sounds pi”. Soundsnap.com. Приступљено 2013-03-03. 
  3. ^ „Information about Dholak, Indian Percussion Instrument”. Dholak.com. Архивирано из оригинала 27. 09. 2021. г. Приступљено 2013-03-03.