Дњепар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Координате: 46°30′00″N 32°20′00″E / 46.50000° СГШ; 32.33333° ИГД / 46.50000; 32.33333

Дњепар
Днепр код Кијева.jpg
Дњепар код Кијева
Dnepr basin-Ukr.png
Опште информације
Дужина 2.145 km
Басен 504.000 km2
Пр. проток 1.670 ​m3s
Водоток
Извор Валдајска висораван у Русији
В. извора 220 m
Ушће Црно море
Географске карактеристике
Држава/е  Русија
 Украјина
 Белорусија

Дњепар (рус. Днепр, укр. Дніпро, блр. Дняпро) река је у источној Европи која извире у Русији, тече кроз Белорусију, а у Украјини се улива у Црно море. Трећа је по величини европска река (после Волге и Дунава) с дужином од 2285 km.

Међу првима, Дњепар спомиње старогрчки историчар Херодот (5. век пре Христа) под именом Бористен (у дословном преводу са старогрчког „онај што тече са севера“). Римски историчар називају ову реку Данаприс док је за време Кијевске Русије међу Словенима био познат као Славутич.

Дњепар извире у Валдајском горју у западној Русији и наставља кроз степска подручја Белорусије. 115 km свога тока чини природну границу између Белорусије и Украјине кроз коју наставља свој пут према Црном мору, у које утиче делтским ушћем. Дуж тока реке изграђен је низ хидроелектрана (Кијевска, Каневска, Кременчугска, Дњепродзержинска, Дњепрогес, Каховска и Дњепрогес II), а последњих 800 km пре уливања у Црно море, сачињавају ланци неколико акумулационих језера насталих њиховом изградњом. Електране на Дњепру производе енергију која покрива 10% потреба целе Украјине.

Плован је 1990 km од ушћа. Местимично се пловидба одвија бочним каналима. Тим пловним каналима Дњепар је повезан са Западном Двином, Њеменом, Западним Бугом који га спајају с Балтиком. Залеђен је од децембра до марта или априла.

Главне притоке:

Већи градови на обалама Дњепра: У Русији:

У Белорусији:

  • Могиљов (белоруски: Магілёў) (знан по рус. називу Могилев)

У Украјини:

Спољашње везе[уреди]