ЕУнет

С Википедије, слободне енциклопедије
Еунет
Д. О. О.
ДелатностДобављач интернет услуга
Основано1995.
СедиштеЕУнет: Милентија Поповића 9, Београд,  Србија
YUnet: Дубровачка 35/III, Београд,  Србија
ПроизводиАДСЛ, дајл ап, хостинг
Веб-сајтwww.eunethosting.com

ЕУнет је Интернет бренд у Србији. Под брендом послују две компаније: ЕУнет ДОО који је и власник бренда[1] и YUnet International DOO[2][3], при чему је ЕУнет посвећен хостингу и развоју софтвера, а YUnet жичном или бежичном приступу Интернету.

Историјат[уреди | уреди извор]

ЕУнет Југославија је настао 1995. године као потписник франшизе са EUnet International CS Amsterdam тада највећим Интернет провајдером у Европи. 1996 је пуштен у рад први међународни Интернет линк у Србији капацитета 2 Мбпс[4], 1996. и тиме је ЕУнет постао први комерцијални добављач интернет услуга у Југославији.

Године 1997.[5] формиран је ЕУнет ДОО, посебан тим задужен за развој пословног софтвера, хостинг сервиса и информатичких решења, чиме компанија добија на снази и почиње да уводи нове услуге.

На такмичењу брендова у Србији које је 2007. организовала међународна институција Супербрендс, ЕУнет је добио статус супербренда за Србију у категорији Дигиталних медија и Интернета, као једини провајдер у Србији са таквим статусом.

Услуге[уреди | уреди извор]

Под брендом ЕУнет пружају се услуге повезивања на Интернет путем АДСЛ-а, дајл ап технологије или попречних веза. ЕУнет пружа и услуге регистрације Интернет домена и веб-хостинга, закупа наменских и клауд (ВПС) сервера, колокације сервера, развој софтвера и SaaS услуге. Централно чвориште ЕУнета смештено је у Београду у згради Сава центра на Новом Београду док се за хостинг услуге чвориште налази у дата центру Теленора.

У 2007. години ЕУнет је пружао услуге за преко 200.000 приватних и преко 15.000 пословних клијената[6]. На својим серверима хостује преко 6.500 презентација[6].

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • ЕУнет - званична Интернет презентација (језик: српски)(језик: енглески)
  • ЕУнет Хостинг - званична Интернет презентација (језик: српски)(језик: енглески)