Ебенизер Хауард

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ебенизер Хауард
Ebenezer Howard.jpg
Ебенизер Хауард
Датум рођења 29. јануар 1850.
Место рођења Лондон
 Уједињено Краљевство
Датум смрти 1. мај 1928.
Место смрти Велвин Гарден Сити
 Уједињено Краљевство

Сер Ебенизер Хауард (енгл. Ebenezer Howard; 29. јануар 1850, Лондон; † 1. мај 1928, Велвин Гарден Сити, Хартфордшир, Велика Британија) је био творац вртних градова.

Биографија[уреди]

Вртни град-Концепт Ебенизера Хауарда из 1902. године

Хауард је каријеру почео у лондонском ситију као административни радник. Изучио је за стенографа, и ово звање је усавршавао скоро до краја живота. Током боравка у САД-у (1872/1877) упознао се са песницима Волт Вајтманом и Ралфом Волдом Емерсоном. Хауард је почео да размишља о бољем животу и како то остварити.

Есперанто[уреди]

Ангажовао се на стварању међународног језика есперанта. Хауард је рекао[1]:

Викицитати „„Есперанто и вртни град су путеви једне нове и боље средине и околине - околине мира и разумевања и тако као што се буде есперанто све боље разумевао тако ће се проширивати мисли о вртним градовима“”

Дела[уреди]

Хауардова књига Tomorrow. A Peaceful Path to Real Reform из 1880. је објављена 1898. Године 1902. ова књига је објављена у новом издању под именом Garden Cities of Tomorrow у којој је изложио своју теорију вртних градова.

Признања[уреди]

Хауард је 1927. године проглашен за витеза.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. Говор Хауарда је у часопису "La Revuo" од 1907. године у једној вести о посети документирана. може се скенирати са Аустријске неционалне библиотеке што је на располагању

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]