Евангеличка црква са помоћним зградама

С Википедије, слободне енциклопедије
Евангеличка црква са помоћним зградама
Евангеличка црква
Опште информације
МестоПанчево
ОпштинаПанчево
Држава Србија
Време настанка1906.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
www.zzskpancevo.org

Евангеличка црква са помоћним зградама у Панчеву, подигнута је 1906. године и представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Архитектура цркве[уреди | уреди извор]

Евангеличка црква са свештеничким станом и парохијским домом подигнути су за потребе панчевачких евангелика, по пројекту архитеката Франца Саболча и Јулијуса Папа. Црква је сложене крстообразне основе, са полигоналним олтарским простором и звоником. Унутрашњост је подељена на олтарски простор, главни брод и трансепт са емпорама, уз улазни простор у приземљу звоника и два постројења са степеништима.

Звоник је правоугаоне основе, има приземље, два спрата, простор са звонима и сатним механизмом. Над једним делом главног брода налази се оргуљска галерија. Фасада је издељена у три зоне, са трансептским забатима на бочним фасадама. Сви портали и прозори су уоквирени опеком. Већина прозора изведена је у техници витража. Фасада је декорисана комбинацијом равних малтерисаних површина и опеке. Црквени мобилијар се састоји од неоготичког олтара, предикаонице и клупа, у техници дубореза.

Две помоћне зграде, постављене бочно од цркве, некадашња црквена општина и свештенички стан (свештенички стан и парохијски дом), физички су повезане са црквом. Зграде су основе неправилног четвороугла, са стилском обрадом фасаде и фасадних отвора као на цркви.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Евангеличка црква са помоћним зградама”. Завод за заштиту споменика културе у Панчеву. Архивирано из оригинала 26. 10. 2020. г. Приступљено 9. 7. 2020. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]