Ева Браун

С Википедије, слободне енциклопедије
Ева Браун
Eva Braun walking dog.jpg
Ева Браун
Пуно имеЕва Ана Паула Браун
Датум рођења(1912-02-06)6. фебруар 1912.
Место рођењаМинхен
  Немачко царство
Датум смрти30. април 1945.(1945-04-30) (33 год.)
Место смртиБерлин
  Трећи рајх

Ева Ана Паула Браун (нем. Eva Anna Paula Braun; Минхен, 6. фебруар 1912Берлин, 30. април 1945) је била животна сапутница (и супруга на један дан и једну ноћ) Адолфа Хитлера.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је у Минхену. Била је кћер школског учитеља. Образовала се у пословној школи, али је увек била посвећена атлетици и бављењу спортом. Неколико месеци је радила као рецепциониста у болници, и онда је прихватила посао као лични асистент нацистичког фотографа Хајнриха Хофмана. Ту је срела Хитлера 1929. године и заљубила се у њега на први поглед. Он јој се представио као „Господин Вук“ (то је име Адолф Хитлер користио у почецима свог политичког живота из безбедносних разлога). Својим пријатељицама га је описала као „љубазног човека у годинама, са смешним брковима и великим шеширом“. И Адолфова и Евина породица су били против везе. Хитлер се загледао у њу након што се његова рођака Гели Раубал, кћерка његове полусестре у коју је био јако заљубљен, убила. Неки нагађају да ју је Хитлер лично убио, а неки да је наручио убиство.

Ева је покушала самоубиство 1935. године, због несугласица у вези са Адолфом Хитлером.

Имала је јак утицај на Адолфа Хитлера, и неки историчари тврде да су неке од најгорих идеја биле њене замисли које је саопштила Хитлеру. За време рата је живјела са Адолфом и помагала му је у личним пословима. Неки од нациста су је хтели уклонити, јер су је сматрали превеликим ризиком за Трећи рајх. Кад је почела окупација Берлина од Совјетске Црвене армије, време је проводила заједно са њим у бункеру.

Убила се заједно са Хитлером 30. априла 1945. године у бункеру.[2] Њено тело је спаљено заједно са телом Адолфа Хитлера.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. А-Б. Београд: Народна књига : Политика. стр. 173. ISBN 86-331-2075-5. 
  2. ^ „Последње писмо Еве Браун из Хитлеровог бункера”. Блиц. Приступљено 19. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]