Евелина Хањска

Из Википедије, слободне енциклопедије
Евелина Хањска
Hanska Holz Sowgen 1825.jpg
Портрет Евелине Хањске из 1825. године
Датум рођења 6. јануар 1801.
Место рођења Погребишће
Датум смрти 10. април 1882.
Место смрти Париз
 Француска

Евелина Хањска (пољ. Ewelina Hańska; Погребишће, 6. јануар 1801Париз, 10. април 1882), рођена Ржевуска, била је пољска грофица и руска поданица, жена Оноре де Балзака.

Њен први муж био је Венцеслав Гански (1784—1842), предводник племића у Волни и носилац многих ордена, уједно и власник једног замка у Верховни, који су због раскоши називали „волнски Версај“. Био је старији од Евелине 22 године. Тај брак је био склопљен само да би се сачувало богатство њене породице.

У Евелинину сестру, Каролину Собанску, једно вријеме је био заљубљен Пушкин.

Упознавање и свадба с Оноре де Балзаком[уреди]

Фебруара 1832. године, Балзак је примио писмо из Одесе, без повратне адресе и потписано само са L'Étrangère (Странац) – које је исказивало тугу, цинизам и атеизам у La Peau de Chagrin (Шагренова кожа) и њено негативно сликање жене. Дао је оглас у Gazette de France, надајући се да ће се његова критичарка јавити. Тако је почела петнестогодишња кореспонденција Балзака са „његовим најљепшим сном“: Евелином Ганском. По закону Руске Империје сагласност за ступање у брак са страним грађанином могао је дати само император Николај I.

Са госпођом Хањском Балзак се састаје најпре у Швајцарској 1833. године, затим и у Бечу и Петрограду. Након што је постала удовица 1842. године, госпођа Хањска одбија руку Франца Листа. Балзак ће са њом путовати по Њемачкој, Француској, Холандији и Белгији. Вјенчаће се са госпођом Хањском 14. марта 1850. године у Бердичеву, (данас један од центара Житомирске области Украјине). Један од сватова је био гроф Георг Мнишек, који је био рођак тадашње руске царице Марине Мнишек. После церемоније Балзак је рекао Евелини: „Ура! Ја сам успио то, што није могао Бонапарта!.. У твоме лицу ја сам покорио Русију“.

Пет мјесеци послије вјенчања, 18. августа, Балзак је умро. У вријеме његове смрти са њим је била једино његова мајка, пошто је г-ђа Хањска била на путовању.

Спољашње везе[уреди]