Евроазијска економска унија

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Евроазијска унија)
Евроазијска економска унија
рус. Евразийский экономический союз
блр. Еўразійскі эканамічны саюз
каз. Еуразиялық Экономикалық Одақ
јерм. Եվրասիական տնտեսական միություն
кирг. Евразиялык экономикалык биримдик
Emblem of the Eurasian Economic Union.svg
Грб ЕАУ
Карта организације
Државе чланице ЕАУ
Основана 20122015. | Декларација о оснивању: 18. новембар 2011. | Евроазијски економски простор: 1. јануар 2012. | Евроазијска унија ступила на снагу: 1. јануар 2015.|
Територија 20,229,248 км2
Становништво 183.319.693 (2015)
-Густина 9.06/км²
БДП 4.064 трилиона $ (2013)веома висок
-по глави становника 22,267 $ (2013)
Градови Москва, Санкт Петербург, Минск, Астана, Новосибирск, Алмати, Јекатеринбург, Нижњи Новгород, Самара, Омск, Казањ, Чељабинск, Ростов на Дону, Уфа, Волгоград
Седиште Алмата, Астана
Застава Казахстана Казахстан
Чланице
Кандидати
Службени језик Руски, Белоруски, Казашки, Јерменски и Киргиски
Валута
РуководствоЕвроазијска економска комисија Јерменија Тигран Саргсјан
Званични сајт http://eaeunion.org/

Евроазијска економска унија (скраћено ЕАЕУ или ЕЕУ; рус. Евразийский экономический союз, блр. Еўразійскі эканамічны саюз, каз. Еуразиялық Экономикалық Одақ, јерм. Եվրասիական տնտեսական միություն, кирг. Евразиялык экономикалык биримдик) је заједница држава са политичком, економском, војном, царинском и хуманитарном сарадњом на подручју Евроазије. Чланице ове уније су Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија и Киргистан .[1][2][3] Евроазијска економска унија је званично успостављена 1. јануара 2015. године.

Историја[уреди]

Идеју о формирању заједнице држава, веома сличне Европској унији, изнео је у јавност октобра 2011. премијер Русије, Владимир Путин,[3][4] али је њено формирање први пут предложио председник Казахстана, Нурсултан Назарбајев, у говору на московском универзитету 1994.[5]

Тигран Саргсјан, Председник Евроазијске комисије

Дана 18. новембра 2011, председници Русије, Белорусије, Казахстана и Узбекистана потписали су уговор, којим се поставља циљ успостављања Евроазијске уније 2015.[6] Уговор је укључио мапу пута будуће интеграције и успоставио је Евроазијску комисију (сличну Европској комисији) и Евроазијски економски простор, који је отпочео са радом 1. јануара 2012.[6][7]

Државе чланице[уреди]

При формирању Евроазијске економске уније 1. јануара 2015. године, у њен састав су ушле три државе чланице као оснивачи: Русија, Белорусија и Казахстан. За Јерменију је одређено да званично постане чланица уније дан касније, 2. јануара, а Киргистан је примљен у чланство 21. маја 2015. Тренутне чланице су:

Кандидати за чланство[уреди]

Кандидат за чланство у унији је и Таџикистан. Као могући кандидати за улазак у Евроазијску унију помињу се још Узбекистан и Туркменистан.

 • Застава Таџикистана Таџикистан – Таџички председник Емомали Рахмон у 2014. години, изјавио је потребу да студирају економску базу и правне инструменте евроазијске економске уније ", са циљем могућег будућег уласка у нове интеграције удружења.

Зона слободне трговине[уреди]

 • Застава Вијетнама Вијетнам (од 25. маја 2015. год.).
 • (Застава Египта Египат и ЕАЕУ договорили су се о успостављању зоне слободне трговине 27. маја 2015)
 • Застава Тајланда Тајланд ( 1. април 2016 год. започели преговори о зони слободне трговине)

Кандидати[уреди]

2010. година[уреди]

Када је у јулу 2010. године ступио је на снагу споразум о успостављању царинске уније у оквиру Евроазијске економске заједнице, у децембру исте године на самиту Царинске уније ЕАЕУ, постигнут је договор о формирању Евроазијске економске уније, на основу заједничког економског простора Белорусије, Казахстана и Русије.

2011. година[уреди]

9. октобра шефови евроазијске економске заједнице договорили о приступању Киргистана у Царинску унију Русије, Белорусије и Казахстана 18. новембра у Москви.

Руски председник Дмитриј Медведев, председник Белорусије Александар Лукашенко и председник Казахстана Нурсултан Назарбајев потписали документе за следећу фазу интеграције:

Декларација Евроазијске економске интеграције говори о преласку од 1. јануара 2012 на следећи интеграциони корак - у заједнички економски простор, на основу норми и принципа Светске трговинске организације и отворени у било којој фази њеног формирања до приступање других држава. Крајњи циљ - је стварање евроазијске економске уније у 2015 години. Тренутно је нацрт новог основног документа - уговор о евроазијске економске уније. Уговор би требало да буде припремљен до 1. маја 2014. године

2012. година[уреди]

Председници држава оснивача ЕАЕУ

Од 2012. три земље Царинске уније почеле су да раде на заједничком економском простору (ЦЕС), она је формирана да створи услове за стабилан и ефикасан развој привреда уговорних страна и подизање животног стандарда становништва. Споразуми пуну интеграцију Царинске уније, усвојени су 18. новембра 2011. године, а почели су са радом у јулу 2012. године.

У фебруару 2012. године, председник Државне думе Сергеј Наришкин је рекао да је након успостављања царинске уније и заједничког економског простора, наводи партнери намеравају да наставе са стварањем националног евроазијског парламента -царинске уније и заједничког економског простора који ће бити основан за формирање будуће Евроазијске уније.

20. мартa Наришкин је рекао да је "евроазијска међупарламентарна скупштина, та која ће заменити интерпарламентарне скупштину Евроазијске економске уније, треба да развију законе на основу основних правних односа, и на крају постане пуноправни Евроазијски парламент", "обдарен законодавне и надзорне области сличним Европском парламенту и формирана на основу непосредних демократских избора "

17. маја Наришкин је рекао да Русија, Белорусија и Казахстан су организовали радну групу за формирање парламента будуће евроазијске уније, да промовише ову иницијативу у Минску и Астани и ту се придружила председавајућа Савета Федерације Валентина Матвијенко.

19. децембар 2012, саветник председника Русије Сергеј Глазиев изјавио је да увођење јединствене валуте у оквиру Евроазијске економске уније разговарано неколико пута, али није позитивна одлука, он је дао следећу изјаву: У оквиру Царинске уније природно јавља доминација рубље, ако се изузме долар и евро, који је још у току прорачуни у великој мери на енергији, тежина рубље у међусобној трговини три земље изоноси око 90%.

2013. година[уреди]

3. септембра након разговора на највишем нивоу председника Русије и Јерменије, председник Јерменије Серж Саргасијан објавио одлуку своје земље да се придружи Царинској унији. 16. септембар председник руске Државне Думе Одбора за ЗНД послове, евроазијске интеграције и везе са сународницима Леонид Слутски, говорећи на конференцији за новинаре, поново је најавио планове о оснивању евроазијског парламента, положај који према речима званичника, треба да буду укључени у Споразум о Евроазијској економској унији

21. октобарa током посете Русији, потпредседник Владе Сиријске владе Кадрил Џамил рекао је намера његове земље да се придружи Царинске уније, наглашавајући да земља већ прикупили све потребне документе

24 октобар, на самиту земаља чланица Царинске уније, председник Казахстана Нурсултан Назарбајев предложио да се распусти евроазијску економску заједницу и да прихвати Турску. Према његовим речима, проводим време у иностранству, он је често чује забринутост да "ми стварамо СССР-а, или нешто за Русију." "Можда Турску велику земља, и разговор завршен", — Назарбајев је предложио председницима Русије и Белорусије.

11. новембрa, Русија и Казахстан потписали су споразум о добросуседству и савезу у XXI веку, који поставља темеље будућег стратешког партнерства између две земље.

Види такође[уреди]

Референце[уреди]

 1. „Putin calls for the Eurasian Union”. B92. RIA Novosti. 4. 10. 2011.. Приступљено 4. 10. 2011.. 
 2. „Putin calls for 'Eurasian Union' of ex-Soviet republics”. BBC News. 4. 10. 2011.. Приступљено 4. 10. 2011.. 
 3. 3,0 3,1 Bryanski, Gleb (3. 10. 2011.). „Russia's Putin says wants to build "Eurasian Union"”. Yahoo! News. Reuters. Архивирано из оригинала на датум 6. 10. 2011.. Приступљено 4. 10. 2011.. 
 4. „Новый интеграционный проект для Евразии – будущее, которое рождается сегодня” (на Russian). Izvestia. 3. 10. 2011.. Приступљено 4. 10. 2011.. 
 5. „Kazakhstan welcomes Putin's Eurasian Union concept”. The Daily Telegraph. 6. 10. 2011.. Приступљено 8. 10. 2011.. 
 6. 6,0 6,1 „Russia sees union with Belarus and Kazakhstan by 2015”. BBC News. 18 November 2011. Приступљено 19 November 2011. 
 7. „Евразийские комиссары получат статус федеральных министров” (на Russian). Tut.By. 17 November 2011. Приступљено 19 November 2011.