Европска централна банка

Из Википедије, слободне енциклопедије
Logo European Central Bank.svg
European Central Bank 041107.jpg
Седиште Франкфурт,  Немачка
Основана 1. јуна 1998.
Председник Марио Драги
Централна банка Еврозоне
Валута Евро
EUR (ISO 4217)
Резерве 526 милијарди
Референтна каматна стопа 1,25%
Базна депозитна стопа 0,50%
Претходник
Веб-сајт www.ecb.int

Европска централна банка формира и имплементира Европску монетарну политику. Поред тога, управља операцијама међународне размене и омогућује несметан рад платних система. Основана је 30. јуна 1998. године и наследила Европски монетарни институт. Од 1. јануара 1999. године је преузела све надлежности за примену европске монетарне политике која је одређена од стране Европског система централних банака.


Главни органи су:

  • Извршни одбор (6 чланова).
Задужен је за свакодневне послове ЕЦБ. Чланови се бирају споразумно од председника влада држава чланица еврозоне. Чланови се бирају једнократно на осам година.
  • Управни Савет
(Чланови Извршног одбора и гувернери централних банака еврозоне; 6+13=19 чланова)
Управни Савет је најважнији орган ЕЦБ. Управни Савет одлуке доноси једноставном већином гласова чланова. ЕЦБ је задужена да управља количином новца у оптицају, спроводи мењачке послове, надзире и управља девизним резервама држава чланица и промовише несметано деловање платног промета на територији ЕУ.
  • Генерални Савет
(Председник и потпредседник ЕЦБ и гувернери свих земаља чланица Европске уније, 2+27= 29 чланова)
Генерални Савет је саветодавно тело, координира послове и припрема будућа проширења еврозоне.


Циљ ЕЦБ је одржавање платне моћи и инфлација мања од 2% у еврозони. ЕЦБ контролише понуду новца на тржишту као и статистике цена трговачких производа и услуга према којима оцењује ризико монетарне стабилности. Позната је по томе што одређује камату у еврозони. Концепт Евросистема је да ни ЕЦБ нити националне централне банке у еврозони не дозвољавају никаква политичка мешања у монетарну политику. Евросистем чине мрежа националних централних банака и ЕЦБ. Седиште ЕЦБ налази се у Франкфурту. Садашњи председник је Жан Клод Трише (франц. Jean-Claude Trichet) из Француске. Изабран је у новембру 2003. Први председник ЕЦБ био је Вим Дујзенберг (хол. Wim Duisenberg) из Холандије.

Спољашње везе[уреди]