Европска централна банка

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Logo European Central Bank.svg
Frankfurt EZB.Nordwest-2.20141228.jpg
СедиштеФранкфурт,  Немачка
Основана1. јуна 1998.
ПредседникМарио Драги
Централна банкаЕврозоне
ВалутаЕвро
EUR (ISO 4217)
Резерве526 милијарди
Референтна каматна стопа1,25%
Базна депозитна стопа0,50%
Претходник
Веб-сајтwww.ecb.int

Европска централна банка формира и имплементира Европску монетарну политику. Поред тога, управља операцијама међународне размене и омогућује несметан рад платних система. Основана је 30. јуна 1998. године и наследила Европски монетарни институт. Од 1. јануара 1999. године је преузела све надлежности за примену европске монетарне политике која је одређена од стране Европског система централних банака.

Главни органи су:

  • Извршни одбор (6 чланова).
Задужен је за свакодневне послове ЕЦБ. Чланови се бирају споразумно од председника влада држава чланица еврозоне. Чланови се бирају једнократно на осам година.
  • Управни Савет
(Чланови Извршног одбора и гувернери централних банака еврозоне; 6+13=19 чланова)
Управни Савет је најважнији орган ЕЦБ. Управни Савет одлуке доноси једноставном већином гласова чланова. ЕЦБ је задужена да управља количином новца у оптицају, спроводи мењачке послове, надзире и управља девизним резервама држава чланица и промовише несметано деловање платног промета на територији ЕУ.
  • Генерални Савет
(Председник и потпредседник ЕЦБ и гувернери свих земаља чланица Европске уније, 2+27= 29 чланова)
Генерални Савет је саветодавно тело, координира послове и припрема будућа проширења еврозоне.


Циљ ЕЦБ је одржавање платне моћи и инфлација мања од 2% у еврозони. ЕЦБ контролише понуду новца на тржишту као и статистике цена трговачких производа и услуга према којима оцењује ризико монетарне стабилности. Позната је по томе што одређује камату у еврозони. Концепт Евросистема је да ни ЕЦБ нити националне централне банке у еврозони не дозвољавају никаква политичка мешања у монетарну политику. Евросистем чине мрежа националних централних банака и ЕЦБ. Седиште ЕЦБ налази се у Франкфурту. Садашњи председник је Марио Драги из Италије. Изабран је у октобру 2011. Први председник ЕЦБ био је Вим Дујзенберг (хол. Wim Duisenberg) из Холандије.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]