Егалитаризам

Из Википедије, слободне енциклопедије

Егалитаризам (франц. égalité, лат. aequalitas - "једнакост") је политичка идеологија и етичка теорија, која заговара да сви људи треба да буду третирани као једнаки. Наглашава једнакост свих људских бића.

Концепт политичке, економске, научне и културне елите је супротност конструкције егалитарног друштва. Појам егалитаризам користи се и као погрдан, у смислу уништавање било каквих разлика. Према заговорницима ове идеологије, појединци без обзира на њихов пол, расу, религију, социјални статус и друге разлике треба да буду третирани једнако. Понекад се појам односи на егалитарног човека који жели уклонити (економска, социјална ...) разлике међу људима. Егалитаризам се, такође, понекад схвата као идеја равноправности.

Заговорници егалитаризма, посебно оштро критикују и наглашавају негативне аспекте економије у којој слободно тржиште није подложно ограничењима. Декларација о независности САД укључује и фразу: "Сви људи су створени једнаки", што је пример правног егалитаризма, што се односи на једнак третман свих појединаца пред законом. Важни представници егалитаризма су: Џон Ролс, Томас Нагел, Роналд Дворкин.

Спољашње везе[уреди]