Едвард Телер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Едвард Телер
EdwardTeller1958.jpg
Едвард Телер 1958. као директор Националне лабораторије Лоренс Ливермор
Датум рођења (1908-01-15)15. јануар 1908.
Место рођења Будимпешта
Мађарска
Датум смрти 9. септембар 2003.(2003-09-09) (95 год.)
Место смрти Станфорд
САД
Поље физика

Едвард Телер (енгл. Edward Teller; Будимпешта, 15. јануар 1908Станфорд, 9. септембар 2003) је био амерички физичар мађарског порекла. Радио у атомској лабораторији у Лос Аламосу и сматра се изумитељем америчке хидрогенске бомбе.[1]

Као Јеврејин емигрирао је у САД 1930. године, и био је један од првих чланова пројекта Менхетн који је покренут са циљем развијања атомске бомбе. У овом периоду се снажно залагао за развој оружја базираних на фузијској реакцији. Након признања о контраверзној улози у свједочењу против колеге Роберта Опенхајмера доживио је осуду јавности, али је и даље имао подршку владе САД и војног врха. Био је кооснивач Националне лабораторије Лоренс Ливермор, и био је директор те институције, као и заменик директора многе године.

У каснијим годинама постао је познат по свом залагању за контроверзна технолошка рјешења и за цивилне и војне сврхе, а нарочито је познат његов предлог да се употреби термонуклеарна експлозија да би се ископало археолошко пристаниште на Аљасци. Био је и заговарач Реганове одбрамбене стратегије, иако су га касније оптуживали за нереалне најаве могућности будућих оружја.

Референце[уреди]

  1. Rhodes (2012). стр. 773.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]