Едвард Телер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Едвард Телер

EdwardTeller1958.jpg
Едвард Телер 1958. као директор Националне лабораторије Лоренс Ливермор

Општи подаци
Датум рођења 15. јануар 1908.
Место рођења Будимпешта (Мађарска)
Датум смрти 9. септембар 2003.
Место смрти Станфорд (САД)
Рад
Поље физика

Едвард Телер (енг. Edward Teller; Будимпешта, 15. јануар 1908Станфорд, 9. септембар 2003) је био амерички физичар мађарског порекла. Радио у атомској лабораторији у Лос Аламосу и сматра се изумитељем америчке хидрогенске бомбе.[1]

Као Јеврејин емигрирао је у САД 1930. године, и био је један од првих чланова пројекта Менхетн који је покренут са циљем развијања атомске бомбе. У овом периоду се снажно залагао за развој оружја базираних на фузијској реакцији. Након признања о контраверзној улози у свједочењу против колеге Роберта Опенхајмера доживио је осуду јавности, али је и даље имао подршку владе САД и војног врха. Био је кооснивач Националне лабораторије Лоренс Ливермор, и био је директор те институције, као и заменик директора многе године.

У каснијим годинама постао је познат по свом залагању за контроверзна технолошка рјешења и за цивилне и војне сврхе, а нарочито је познат његов предлог да се употреби термонуклеарна експлозија да би се ископало археолошко пристаниште на Аљасци. Био је и заговарач Реганове одбрамбене стратегије, иако су га касније оптуживали за нереалне најаве могућности будућих оружја.

Референце[уреди]

  1. Rhodes (2012), стр. 773.

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]