Едмунд Берк

С Википедије, слободне енциклопедије
Едмунд Берк
Edmund Burke2 c.jpg
Едмунд Берк
Биографија
Датум рођења(1729-01-22)22. јануар 1729.
Место рођењаДаблин[1]
Ирска
Датум смрти9. јул 1797.(1797-07-09) (68 год.)
Место смртиБиконсфилд
Велика Британија
УниверзитетTrinity College Dublin
Политичка
партија
Виговци

Едмунд Берк (енгл. Edmund Burke; Даблин, 22. јануар 1729Биконсфилд, 9. јул 1797), британски државник, политички теоретичар и филозоф рођен је у Даблину.[2] Обично се сматра родоначелником англо-америчке конзервативне традиције. Беркова репутација која траје заснива се на низу дела која су била критична према Француској револуцији а пре свега на књизи Размишљања о револуцији у Француској (1790). Иако је био наклоњен америчкој револуцији Берк је оштро критиковао покушај да се француска политика преобликује у складу са апстрактним начелима као што су слобода, једнакост и братство тврдећи да се искуство пре свега налази у искуству, традицији и историји. Ипак сматрао је да француска монархија сноси делимичну одговорност за своју судбину јер је упорно одбијала да се мења да би се очувала. Берк је имао мрачну слику владе сматрајући да иако може да спречи зло ретко чини добро. Тржишне снаге схватао је као природни закон.

Упочетку се се бавио публицистичким радом, а после политиком као заступник виговаца у парламенту. Издавао је годишљак "Annual Register (17591788). Као филозоф познат по естетским респравама, усмереним сензуалистички, антирационалистички и психологистички. Утицао на многе естетичаре у Немачкој (Лесинг, Кант). Главно дело му је "Филозофско истраживање о пореклу наших идеја о узвишеном и лепом"1757.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Edmund Burke”. Library Ireland. Архивирано из оригинала на датум 20. 10. 2017. 
  2. ^ „Edmund Burke | Biography, Books, & Facts”. Encyclopedia Britannica (на језику: енглески). Приступљено 31. 7. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]