Едуард Бухнер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Едуард Бухнер

Eduardbuchner.jpg
Едуард Бухнер

Општи подаци
Датум рођења 20. мај 1860.
Место рођења Минхен
Датум смрти 13. август 1917.
Место смрти Минхен
Рад
Поље хемија
Награде Nobel prize medal.svg Нобелова награда за хемију

Едуард Бухнер (нем. Eduard Buchner; Минхен, 20. мај 1860. — Минхен, 13. август 1917.) је био немачки хемичар. Добитник је Нобелове награде за хемију 1907. за истраживања ферментације.

Рођен је у Минхену. Започео је студије хемије у хемијској лабораторији од Ерленмејера старијег. Око 1884. започиње да ради хемију са будућим нобеловцем Адолфом фон Бајером, а ботанику са фон Негелијем. Око 1885. ради под надзором свога брата и тада се појавио његов први рад о утицају кисеоника на ферментацију. Након једног периода рада код Ота Фишера у Ерлангену одбранио је 1888. докторску тезу у Минхену.

Постаје доцент код Адолфа фон Бајера. Ту је добио и помоћ у опреми мале лабораторије за ферментацију и 1893. започиње са првим експериментима на ферментацији, односно на садржају ћелија квасца. Међутим савет лабораторије је био мишљења да је то узалудан посао, јер су дотад ћелије квасца и њихово млевење били дуго добро проучавани. Сматрали су да се ту нема што да истражује. Због тога напушта та истраживања следеће три године. Долази у Кил 1893, где постаје професор 1895. Током 1896. ради у Тибингену, а током љетњег распуста обнавља у Минхену рад на садржају ћелија квасца. Ту му је брат био у управном одбору, тако да је добио средства потребна за истраживање. Коначно 9. јануара 1897. објављује рад „О алкохолној ферментацији без ћелија квасца“. Његови експерименти постају значајни и од 1898. ради у Берлину. Радови на ферментацији постају јако битни за индустрију шећера.

Добио је 1907. Нобелове награде за хемију за истраживања ферментације.

Током Првог светског рата био је мајор у пољској болници у Румунији. Рањен је 3. августа 1917. и умро је од рана девет дана касније.

Спољашње везе[уреди]