Едуард Енгелман

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Едуард Енгелман
E engelmann.jpg
Едуард Енгелман, аустријски клизач
Личне информације
Држављанство  Аустрија
Датум рођења (1864-07-14)14. јул 1864.
Место рођења Беч
 Аустријско царство
Датум смрти 31. октобар 1944.(1944-10-31) (80 год.)
Место смрти Беч
 Трећи рајх
Спортске информације
Спорт Уметничко клизање
Бициклизам

Едуард Енгелман (нем. Eduard Engelmann Jr.; Беч, 14. јул 1864Беч, 31. октобар 1944) био је аустријски клизач у уметничком клизању, инжењер, и бициклиста. Три пута је освајао златну медаљу на европском првенству у уметничком клизању. Имао је троје деце и све троје су касније постали клизачи: Еди, Хелена и Кристина, која је постала жена Карл Шеферу.

Остала такмичења у уметничком клизању[уреди]

Олимпијске игре и Светско првенство у уметничком клизању није још постојало у Енгелманово доба.
Европско првенство у уметничком клизању

Инжењер[уреди]

Енгелман је студирао на Бечком универзитету технологије. Помогао је стварању "Kraftwerk Wienerbruck" централе, "Landessiechenanstalt Oberhollabrunn" болнице, и био је менаџер Niederösterreichischen Eisenbahnamtes.

Године 1909, створио је прву вештачку ледену површину на земљи. Године 1912, у Бечу ствара за тадашње појмове највећу ледену површину у Европи. Двадесет година касније, 1932, клизиште достиже површину од 3.000 m². Касније ствара још једно клизиште у будимпешти 1922. године.

Године 1944, кратко после његове смрти, клизалиште које је отворио бива бомбардовано и потпуно уништено. После Другог светског рата је опет изграђено и отворено 1946. Данас на истој локацији је и супермаркет која од 1974 у себи има и вештачку клизачку површину.

Остало[уреди]

Као бициклиста, Енгелман је био један од оснивача "Wiener Cyclisten-Clubs" (Бициклисточког клуба Беча). Победио је на првенству бициклиста аматера три пута у Немачкој.

Спољашње везе[уреди]