Едуард Енгелман

Из Википедије, слободне енциклопедије
Едуард Енгелман

Едуард Енгелман, аустријски клизач
Едуард Енгелман, аустријски клизач

Личне информације
Датум рођења 14. јул 1864.
Место рођења Беч (Застава Аустрије Аустријско царство)
Датум смрти 31. октобар 1944.
Место смрти Беч (Застава Немачке Трећи рајх)
Држављанство Застава Аустрије Аустрија
Спортске информације
Спорт Уметничко клизање
Бициклизам

Едуард Енгелман (нем. Eduard Engelmann Jr.; Беч, 14. јул 1864Беч, 31. октобар 1944) био је аустријски клизач у уметничком клизању, инжењер, и бициклиста. Три пута је освајао златну медаљу на европском првенству у уметничком клизању. Имао је троје деце и све троје су касније постали клизачи: Еди, Хелена и Кристина, која је постала жена Карл Шеферу.

Остала такмичења у уметничком клизању[уреди]

Олимпијске игре и Светско првенство у уметничком клизању није још постојало у Енгелманово доба.
Европско првенство у уметничком клизању

Инжењер[уреди]

Енгелман је студирао на Бечком универзитету технологије. Помогао је стварању "Kraftwerk Wienerbruck" централе, "Landessiechenanstalt Oberhollabrunn" болнице, и био је менаџер Niederösterreichischen Eisenbahnamtes.

Године 1909, створио је прву вештачку ледену површину на земљи. Године 1912, у Бечу ствара за тадашње појмове највећу ледену површину у Европи. Двадесет година касније, 1932, клизиште достиже површину од 3.000 m². Касније ствара још једно клизиште у будимпешти 1922. године.

Године 1944, кратко после његове смрти, клизалиште које је отворио бива бомбардовано и потпуно уништено. После Другог светског рата је опет изграђено и отворено 1946. Данас на истој локацији је и супермаркет која од 1974 у себи има и вештачку клизачку површину.

Остало[уреди]

Као бициклиста, Енгелман је био један од оснивача "Wiener Cyclisten-Clubs" (Бициклисточког клуба Беча). Победио је на првенству бициклиста аматера три пута у Немачкој.

Спољашње везе[уреди]