Едуард Хиљ

Из Википедије, слободне енциклопедије
Едуард Хиљ

{{{опис_слике}}}

Подаци
Пуно име Едуард Анатољевич Хиљ
Датум рођења 4. септембар 1934.
Место рођења Смоленск (Застава Совјетског Савеза СССР)
Датум смрти 4. јун 2012. (77 година)
Место смрти Санкт Петербург (Застава Русије Русија)
Активни период 1955—2012.
Званични веб-сајт edhill.narod.ru

Едуард Анатољевич Хиљ (рус. Эдуард Анатольевич Хиль) био је руски певач као и носилац почасне титуле народног уметника СССР.

Биографија[уреди]

Едуард Хиљ је рођен 4. септембра 1934. у Смоленску. Едуард је сам тврдио да је рођен 1933. и да је због евакуације докумената податак о његовом рођењу изгубљен, па је, када су издавали нове документе, дошло до грешке у пепирологији.[1] Отац, Анатолиј Васиљевич Хиљ, био је ауто-механичар, а мајка, Јелена Павловна Калугина, рачуновођа.

Тачно порекло презимена Хиљ је непознато. Према неким подацима шпанског је порекла, по другим презиме је праруског извора.[2]

Детињство Едуарда, у којем је Други светски рат имао битну улогу, било је тешко. Када је нацистичка Немачка напала Совјетски Савез, Едуард је са својом мајком и очухом живео у Смоленску. Као дечак, заједно са осталом децом, евакуисан је био само пола сата пре него што су Немци заробили град. Након тога он је био у сиротишту у селу близу града Уфа[3]. Он и његов пријатељ су двапут бежали из сиротишта на фронт али су били спречавани и враћани у сиротиште. Када је фронт померен у средњу Европу тј. када је Смоленск ослобођен Едуард поново живи са својим родитељима. Зато што је дечак у то време био врло неухрањен, добио је дистрофију и само уз помоћ своје баке успео је да оздрави.

Извори[уреди]

  1. Программа «Прямой эфир», телеканал Россия-1, 5 сентября 2011 года, фрагмент 19.05—19.45, повтор 4 июня 2012 года, фрагмент 20.45—21.25.
  2. МИР НОВОСТЕЙ
  3. Крюков, Анатолий. „«Война гуляет по России, а мы такие молодые...»”. «Республика Башкортостан» № 190. Архивирано из оригинала на датум 15. 3. 2012. Приступљено 24. 5. 2011..