Економска школа Лесковац

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Економска школа „Ђука Динић“ Лесковац
Типдржавна
Основана17. августа 1948. године
ЛокацијаКосте Стаменковић бр. 15
Лесковац
ДржаваРепублика Србија
ДиректорМилијана Димић
Веб-сајтhttp://www.ekonomskale.edu.rs

Економска школа „Ђука Динић“ Лесковац је основана 17. августа 1948. године, као Државна трговачка академија. Свечано отварање обављено је 15. септембра, а са радом је почела 16. септембра исте године.

Већ 1949. године промењен је назив школе и она постаје Економски техникум. Данас је то Економска школа "Ђука Динић“. У називу школе је име народног хероја Ђурђелине Ђуке Динић, рођене у Бојнику 09. новембра 1926. године. Стрељана је на Бањици 25. маја 1943. године.

Ђурђелина Ђука Динић

.

У почетку школа је радила у новој згради основне школе ОШ „Светозар Марковић“ у Лесковцу. Потом је пресељена у приземну зграду исте школе. Прве школске године у школу је уписано 320 ученика, а због недостатка простора у одељењима је било просечно педесет и четири ученика. Школске 1958/1959. године школа је поседовала тада савремена наставна средства за извођење наставе из многих предмета. Од школске 1951/1952. године, школа користи зграду у улици „Косте Стаменковић“ број 15 у Лесковцу. Радила искључиво у поподневној смени до школске 2013/14 године, када је уведена сменска настава.

Директори[уреди]

У претходне 62 године на челу школе били су: Небојша Потоњак, дипломирани правник; Радмила Петровић, професор српског језика; Зарије Поповић, професор географије; Владимир Каменовић, професор српског језика и књижевности; Душан Павловић, дипломирани економиста; Ђорђе Беговић, дипломирани економиста; Лазар Ђорић, магистар економских наука; Миодраг Кочић, професор српског језика и књижевности; Јован Стевановић, професор српског језика и књижевности; Живојин Џунић, дипломирани економиста; Светлана Маловић, дипломирани правник; Миодраг Голубовић, професор географије и Бојана Џунић - Јосиповић, дипломирани економиста.

Школом данас руководи Милијана Димић, професор српског језика и књижевности.

Смерови[уреди]

У Економској школи „Ђука Динић“ Лесковац постоје 6 смера:

  • Економски техничар (1 одељење)
  • Правни техничар (1 одељење)
  • Финансијски техничар (1 одељење)
  • Пословни администратор (1 одељење)
  • Финансијски администратор (1 одељење)
  • Службеник у банкарству и осигурању (1 одељење).

Спољашње везе[уреди]