Екопсихологија

С Википедије, слободне енциклопедије

Екопсихологија је идеологија која се користи у психолошким третманима кроз духовно приближавање људи природи.[1] Екопсихологија је изван конвенционалних оквира психологије.[2] Главна претпоставка ове идеологије је да док ум обликује савремени свет, његова темељна структура је створена у природном окружењу.[3] Применом екопсихологије се повећава емоционална повезаност људи и природе.

Историја[уреди | уреди извор]

Теодор Розак је у својој књизи "Глас Земље " из 1992. године, званично први пут користио израз "екопсихологија", иако је група психолога и еколога, укључујући Мари Гомез и Ален Канер, истовремено користила тај термин. Розак, Гомез и Канер су касније проширили идеју у антологији из 1995. године под називом Екопсихологија.

Веровања[уреди | уреди извор]

Розак наводи да повезаност појединца с природом може побољшати међуљудске односе и емоционално благостање. Саставни део ове праксе је лечење пацијената у природи.[2] Према екопсихологији, људи би требало да шетају парковима и да што више времена проводе у природном окружењу. Екопсихологија испитује зашто се људи понашају на начин који штети природном окружењу и мотивише их да усвоје принцип одрживости.

Екопсихологија покушава развити емоционалну повезаност са природом.[1] У овој идеологији важи уверење да ако се особа одвоји од природе, то негативно утиче на аспекте живота појединца.[2] Екопсихологија одбацује научне методе и постојање гена, јер то подразумева теорију еволоције, која се сматра идеолошки непожељном.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Anderson, G. „About eco-psychology.”. 
  2. ^ а б в Roszack, Theodore (1. 1. 1996). „The nature of sanity”. Psychology Today. Приступљено 8. 3. 2012. 
  3. ^ Roszak, Theodore (1995). „A new therapy [Letter to the editor]”. BioScience. 45 (1): 3. JSTOR 1312526. doi:10.2307/1312526. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]