Електронске компоненте

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Разне електронске компоненте

Електронске компоненте (е. дио, е. део, е. елемент) су основни електронски елементи са двије или више металних електрода или жица. Компоненте се повезују заједно, обично са жицама или на штампаној плочици да створе електрично коло (електронски склопови, е. круг) са одређеном функцијом.

Функција може бити појачавање сигнала, прекидање, осцилатор и друго. Остваривање везе се практично изводи лемљењем, наношењем контаката у вакууму, жичаним мотаним везама (енгл. wire-wrap) и сл.

Компоненте могу бити појединачне или „дискретне“ (отпорник, транзистор, кондензатор) или у групама као интегрисана кола, која већ у себи садрже већи број посебних електронских компоненти.

Друга подјела је на активне и пасивне компоненте. Активне компоненте (транзистори, интегрисана кола, вакуумске електронске цијеви) појачавају или на други начин активно мијењају сигнал. Пасивне компоненте (отпорници, кондензатори, завојнице) не појачавају сигнал, али га понекад мијењају на линеаран или не-линеаран начин.

Подјела[уреди]

Подјела у посебне категорије није увијек потпуна, јер неки елементи спадају у више категорија. На примјер фото-отпорник је отпорник и сензор у исто вријеме. Звучник је електромагнетска компонента за претварање електричног сигнала у звучни, али исто може да служи и као сензор за претварање звучног сигнала у електрични. Због тога су неке компоненте размјештене у више категорија.

Спољашње везе[уреди]