Пређи на садржај

Елпида Караманди

С Википедије, слободне енциклопедије
елпида караманди
Елпида Караманди
Лични подаци
Датум рођења(1920-01-01)1. јануар 1920.
Место рођењаЛерин, Краљевина Грчка
Датум смрти3. мај 1942.(1942-05-03) (22 год.)
Место смртиЛавци, код Битоља, Краљевина Бугарска
Професијастудент
Деловање
Члан КПЈ одјуна 1941.
Учешће у ратовимаНародноослободилачка борба
Херој
Народни херој од10. октобра 1951.

Елпида Караманди (Лерин, 1. јануар 1920Лавци, код Битоља, 3. мај 1942) била је учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођена је 1. јануара 1920. године у Лерину, Грчка. Мајка јој се преудала и преселила у Битољ. Елпида је у Битољу завршила гимназију. Још у гимназији постаје политички активна, и истиче се у литерарној дружини, на излетима, у читању и растурању летака, у сукобима с љотићевцима. Њена политичка активност учинила ју је популарном међу напредном битољском омладином.

Кад је, 1938. године, Елпида Караманди дошла на студије у Београд, одмах се укључила у револуционарни студентски покрет. Међу револуционарним студентима било је много ученика из битољске гимназије, које је она познавала и одржавала везе с њима. Ту се она још више истиче на револуционарном пољу.

Већ 1939. године примљена је у Савез комунистичке омладине Југославије (СКОЈ), послије чега ради још интензивније и организованије. Нарочито је била вешта у организовању нових активиста из редова омладинки.

Гроб Елпиде Караманди у Битољу

Убрзо послије капитулације Краљевине Југославије, док је радила на припремама за оружану борбу у Битољу, примљена је, јуна 1941. у Комунистичку партију Југославије (КПЈ). Револуционарно-комунистичка активност постаје опаснија, тежа, и захтијевају пуно посвећивање. Она се свим својим силама укључује у партијски рад. Руководи групама у граду, извршава задатке СКОЈ-а и посебно по линији партијске технике. Њену интензивну активност уочила је бугарска полиција, па ју је убрзо ухапсила. У полицији се Елпида храбро држи, и ништа не признаје. Пуштена је из затвора, али зна да је полиција прати. По савету Месног комитета КПЈ у Битољу, повукла се у илегалност.

У јануару 1942. године постала је члан Покрајинског комитета СКОЈ-а за Македонију. Као илегалац није могла да развија велику активност, па се припрема да у прољеће оде у партизане.

У априлу 1942. године ступила је у Битољски партизански одред Пелистер. Међутим, 3. маја 1942. године, Одред је опкољен многобројном бугарском војском и полицијом. У вишесатној борби, у којој је Елпида показала изванредну храброст, око ње падају њени другови и другарице. Један митраљески рафал и њу тешко рањава. Потпуно немоћна да изврши самоубиство, ухваћена је. Храбро је поднијела све муке на које је стављена прије но што је умрла.[1]

Указом Президијума Народне скупштине ФНР Југославије 10. октобра 1951 проглашена је за народног хероја.[2]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]