Елсворт Џонсон

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Елсворт Рејмонд Џонсон
BumpyJohnsonAlcatrazPrisonCropped.jpg
Елсворт Џонсон у Алкатразу
Датум рођења 31. октобар 1905, Чарлстон, Јужна Каролина, САД
Датум смрти 7. јул 1968, Њујорк, САД
Надимак Квргави Џонсон
Оптужбе дистрибуција наркотика
Осуђен 3 пута
Казна 3 пута служио затворску казну за дистрибуцију наркотика
Статус неактиван, преминуо
Криминална делатност Гангстер, нарко шеф
Супруга Мејме Хачер Џонсон
Родитељи Маргарет Молтри и Вилијам Џонсон

Елсворт Рејмонд „Квргави“ Џонсон (енглески: Ellsworth Raymond "Bumpy" Johnson; 31. октобар 19057. јул 1968) је био амерички гангстер у Харлему у раном 20. веку.

Младост[уреди]

Џонсон је рођен у Чарлстону, Јужна Каролина и преселио се у Харлем са својим родитељима као мали. Надимак „Квргави“ је добио зато што је имао велику чворугу на потиљку.[1]

Криминална каријера[уреди]

Џонсон је био сарадник мафијашког шефа Стефани Сент Клер. Он је био један од водећих криминалаца у харлемском подземљу који је водио неуспешан гангстерски рат против моћног гангстера Дача Шулца, који је инкорпорисао њујоршки организовани криминал у јеврејске и италијанске мафије тадашњице. Џонсона је касније унајмила Ђеновезе криминална породица да ради као њихов човек и да штити мафијашке операције у црначким крајевима од локалних криминалаца, при чему је упознао и више пута се састао са Чарлијем „Лакијем“ Лучаном.

Џонсон је био хапшен више од 40 пута и 3 пута је служио затворске казне пошто је био осуђен за дистрибуцију наркотика. У децембру 1965, Џонсон је извео штрајк (одбивши да оде из полицијске станице), протестујући против тога што га полиција константно прати и надгледа. Против њега је подигнута оптужница под именом „одбио да напусти полицијску станицу“, али ју је касније судија одбацио.

Смрт[уреди]

Квргави Џонсон је умро за време ручка у ресторану Велс (енглески: Wells Restaurant) у Њујорку на ћошку 132. улице и Седме Авеније. У време његове смрти, Џонсону је била одузета возачка дозвола, па је његов возач био његов пријатељ Џуни Бирд (енглески: Junie Byrd). Френк Лукас (енглески: Frank Lucas) је тврдио да је био са Џонсоном у тренутку његове смрти, али Џонсонова удовица је увек оспоравала ту изјаву и говорила је да је Лукас преувеличао његов однос са њеним мужем. Говорила је да је њен муж преминуо на рукама његовог пријатеља из детињства, Џуни Бирда, а не Лукаса. У време његове смрти, Квргави Џонсон је по четврти пут био оптужен за дистрибуцију наркотика, и претила му је четврта казна затвора. Елсворт Рејмонд „Квргави“ Џонсон је сахрањен на гробљу Вудлон (енглески: Woodlawn Cemetery). Наслов у новинама Њујорк Амстердам њуз је гласио: СМРТ КВРГАВОГ ОЗНАЧАВА КРАЈ ЈЕДНЕ ЕРЕ.

Референце[уреди]

  1. ^ Tyler, Gus (1967). Organized crime in America: a book of readings. Ann Arbor, Michigan: University of Michigan Press. стр. 431. OCLC 247980358. Приступљено 27. 3. 2011. 

Литература[уреди]