Ел Мансур

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ел Мансур
Abbasid Dinar - Al Mansur - 140 AH (758 AD).JPG
Златни динар Ел Мансура
Пуно име Abu Ğaʿfar Abdallah ibn Muḥammad al-Mansur
Датум рођења 712.
Место рођења Сирија
Датум смрти 775.
Место смрти околина Меке
Абасидски халифат
Династија Абасиди
Отац Мухамед ибн Али ибн Абдулах
Мајка Селема
Потомство Al-Mahdi
халифа
Период 754775.
Претходник Абу ел 'Абас ел Сафах
Наследник Ел Махди би-'лах

Ел Мансур или Abu Ğaʿfar Abdallah ibn Muḥammad al-Manṣūr[1] (714 – 775), арапски: أبو جعفر عبدالله بن محمد المنصور‎‎ био је други абасидски халифа, од 136. до 158. по Хиџри (754. н. е — 775 н. е).[2][3] Он се сматра правим оснивачем Абасидског халифата.

Историјат[уреди]

Ел Мансур је рођен у породици Абасида након њиховог исељавања из Хеџаза 714. године. "Његов отац, Мухамед, је наводно праунук Абаса ибн Абд ел Муталиба, најмлађег стрица пророка Мухамеда; његова мајка, како стоји у мароканском историјском делу из 14. века, Rawd al-Qirtas, била је једна Селема, „берберка која је дата његовом оцу“.[4]

Владао је од месеца зулхиџе 136. хиџретске год. до зулхиџе 158. хиџретске год. (754—775). Током 762. основао је Мединат ел Селам (град мира) као нову краљевску резиденцију и градску палату, која је постала језгро владарске престонице Багдада.[5] Ел Мансур је био забринут по питању јачине свог режима после смрти његовог брата Абу'л `Абаса (касније познатог као Ел Сафах). Током 754. победио је Абдулаха ибн Алија у борби за халифат, а 755. организовао је атентат на Абу Муслима. Абу Муслим је био лојални ослобођени човек из источне иранске провинције Хорасана који је предводио абасидске снаге до победе над Омејадима током треће фитне (међумуслиманског рата) од 749-750, био је подређен Ел Мансуру, али и неприкосновени владар Ирана и Трансоксиане. Разлогом за његово убиство се сматра спречавање борбе за власт у царству; неки налази указују да је Абу Муслим постао неповерљив и параноичан и да је постојала потреба за његовом ликвидацијом.

Референце[уреди]

  1. ^ Al-Souyouti, Tarikh Al-Kholafa'a (The History of Caliphs)
  2. ^ Stanley Lane-Poole, The Coins of the Eastern Khaleefahs in the British Museum
  3. ^ Axworthy 2008, стр. 81.
  4. ^ Rogers 2011, стр. 243.
  5. ^ Wendell, Charles (1971). „Baghdad: Imago Mundi, and Other Foundation-Lore”. International Journal of Middle East Studies. 2. 

Литература[уреди]