Емела-нтоука

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Емела-нтоука
Emela-ntouka.png
Илустрација наводног изгледа
Група:Криптид
Подгрупа:Живи диносаур”, Језерско чудовиште
Станиште:мочваре Републике Конго, језеро Бангвелу у Замбији

Емела-нтоука (енгл. Emela-ntouka) је криптид из Републике Конго који се појављује у митологији Пигмејских племена. Такође се наводи да живи на подручју језера Бангвелу у Замбији. Опис Емела-нтоука наликује на криптида Нгубуа.

Поријекло и значење назива[уреди]

Име овог бића долази из Лингала језика што у преводу значи "убица слонова".

Други називи[уреди]

Овај криптид је знан још као:

 • Асека-моке (енгл. Aseka-moke),
 • Нјаго-гунда (енгл. Njago-gunda),
 • Иризима (енгл. Irizima),
 • Нгамба-намае (енгл. Ngamba-namae)[1],
 • Дриптоцератопс хидроенсис (енгл. Dryptoceratops hydroensis).

Опис криптида[уреди]

Емела-нтоука је наводно налик на диносаура из групе Цератопса.[2] Висок је 3 метра, дуг 6 метара, а тежак 6 тона. Има грбу на леђима, кожа јој је смеђе или сиве боје слична слоновској али без длака, тјело јој је масивно и грађено као у носорога[3], све четри ноге су здепасте и кратке и остављају тропрсти отисак велик као код слона, реп је дебел и дуг и налик репу крокодила и има дугачак рог на носу. Животиња је водоземана и биљојед је који се храни лиснатим биљкама. Гласа се кратким режањем и риком. Веома је агресивна и територијална животиња, и напада слонове и друге веће животиње и тјера их са свог територија.

Хронологија сусрета са овим бићем и виђења[уреди]

 • 1930. године је наводно убијена једна Емела-нтоука близу града Донгоуа (Република Конго);
 • Ј.Е. Хуџес је у својој књизи "Осамнаест година на језеру Бангвеулу" (енгл. Eighteen Years on Lake Bangweulu) из 1933. године, наводи да је неименована животиња (чији опис одговара Емела-нтоуку) убијена на обали ријеке Луапула, која повезује језеро Бангвелу и језеро Мверу, од стране људи из племена Ва-Уши;
 • Емела-нтоуку се по први пут спомиње у записима, по свом имену, 1954. у чланку часописа "Мамалиа" (енгл. Mammalia) од стране ондашњег Ликоуалског инспектора Луциена Бланкоа. Он наводи да је Емела-нтоука биће веће од бизона и да обитава у Ликоуаланским мочварама (Република Конго). Такође он је први споменуо чињеницу да Емела-нтоука убија слонове, бизоне и воденкоње кад је узнемирен, баш као што Мокеле-Мбембе напада воденкоње. Иако су обе животиње биљоједи, такође дјеле особину да су територијалне и да су оне разлог зашто их се Пигмеји највише боје од свих опасни животиња.
 • Др. Рој П. Макал, који је предводио двије експедиције у Републику Конго 1980. и 1981. године, наводи међу разним криптидима у својој књизи "Живи диносаур?" (енгл. A Living Dinosaur?) из 1987. и Емела-нтоуку и све записе које је прикупио о њему[4];
 • У другој епизоди планиране друге сезоне Новозеландске документарне емисије "Свијетски мистерији" (енгл. World Mysteries) је требало да буде интервју са човјеком који тврди да је наишао на угинуло трупло Емела-нтоукуа. Он тврди да још посједује рог ове животиње, који је он одпилио од трупла. Епизода је снимљена али никад није приказана.

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Литература[уреди]

Референце[уреди]

 1. ^ „The Cryptid Zoo: Emela-ntouka (or "Killer of Elephants")”. Приступљено 29. 12. 2009. 
 2. ^ „Emela-Ntouka: Africa's Killer of Elephants”. Cryptomundo. Приступљено 29. 12. 2009. 
 3. ^ Loren Coleman & Jerome Clark. Cryptozoology A-Z. New York: Simon & Schuster, 1999. Page 83
 4. ^ Roy P. Mackal (1987) A Living Dinosaur? In Search of Mokele-Mbembe. E.J. Brill, Leiden.