Емил Бок

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Емил Бок
Flickr - europeanpeoplesparty - EPP Congress Warsaw (305).jpg
Биографија
Датум рођења(1966-09-26)26. септембар 1966.(53 год.)
Место рођењаРахителе
Румунија
РелигијаПравославац
СупружникОана Бок
Професијаадвокат
Политичка
партија
Демократска странка
22. децембар 2008 — 6. фебруар 2012.
ПретходникКалин Попеску-Таричеану
НаследникМихај Резван Унгурјану
Градоначелник Клуж-Напока
12. јул 2004 — 4. јануар 2009.

Емил Бок (рум. Emil Boc; e.ˈmil bok; Рахителе, 26. септембар 1966) је премијер Румуније. Пре ове функције обављао је дужност градоначелника Клуж-Напоке, највећег града у Трансилванији. Бок је председник Демократске-либералне странке, странке чији је члан и председник Трајан Басеску.

Биографија[уреди]

Емил је син Иоана и Ане Бок, из села Рахителе у округу Клуж. Ожењен је Оаном, предавачем универзитета од 1994. године и имају две ћерке, Цезару и Патрицију.

Политичка каријера[уреди]

Бок је ушао у политику 2003. године када је изабран за извршног председника Демократске странке на предлог Трајана Басескуа. Његов посао је био да руководи идентитетом странке како не би била бркана са Националном либералном странком.

Градоначелник Клуж-Напоке[уреди]

Преузео је поцизију градоначелника Клуж-Напоке након што је на изборима 2004. победио екстремно десничарског кандидата Георга Фунара који је био градоначелник претходних 12 година. На тим изборима Бок је заузео прво место испред Иоана Руса из Социјалдемократске странке и Георга Фунара. Бок је освојио 76,2% гласова и није било потребе за другим кругом избора.

Премијер Румуније[уреди]

Након парламентарних избора 2008. године, Демократско либерална странка и Социјалдемократска странка су оформиле коалицију за стварање нове владе. Председник Басеску је за мандатара првобитно именовао Теодора Столожана али се он повукао. Емил Бок је предложен 15. децембра а 22. децембра је и званично потврђен од стране парламента за новог председника Владе. У октобру 2009. му је изгласано неповрење а за мандатара нове владе је предложен Лучијан Кроитору. Ни Кроитору није добио потребну подршку па је за премијера предложен Ливиу Негоита. Након реизбора Трајана Басескуа за председника, Емил Бок је поново предложен за мандатара.

Спољашње везе[уреди]


Претходник:
Калин Попеску-Таричеану
Премијер Румуније
(2008.– )

Наследник: