Емина Јаховић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Emina Jahović logo.png

Емина Јаховић
Емина Јаховић

Подаци
Пуно име Емина Јаховић Сандал
Датум рођења 15. јануар 1982.
Место рођења Нови Пазар, СР Србија (Социјалистичка Федеративна Република Југославија СФРЈ)
Активан период 2002 – данас
Инструмент Вокал
Жанр Поп
Занимање Певачица
Званични веб-сајт www.eminaweb.com

Емина Јаховић Сандал (рођена 15. јануара 1982. у Новом Пазару) је српска[a] поп певачица бошњачке националности. Популарна је у Србији, Црној Гори, БиХ, Хрватској као Емина Јаховић и Турској, где је позната као Емина Сандал (Emina Sandal).

Емина потиче из лекарске породице. Отац Нусрет (кардиолог) и мајка Сенија (педијатар). Са само 13 година је остала без оца. Живела је са мајком Сенијом, сестром Сабином (дечја психијатарка, која живи и ради у Београду) и братом Мирсадом, који је иначе познати кошаркаш.

Ишла је у Основну школу "Меша Селимовић" и била је одлична ученица. По угледу на старијег брата Мирсада, у шестом разреду основне школе почела је да тренира кошарку. Висока, мршава и крхка тренирала је пуне две године, а у једном периоду живота, у року од само четири месеца, порасла је чак 11 центиметара. Тада је њена мајка Сенија почела је да јој сугерише да прекине са кошарком.

Јаховићева важи за једну од најлепших српских певачица, па је често пореде са Пенелопе Круз. Њен садашњи муж, познати турски поп певач Мустафа Сандал, верио је Јаховићеву у Сент Морицу, а велелепно венчање организовано је у Истанбулу 13. јануара 2008. године. Исте године, тачније 8. 8. 2008. на свет долази њихов старији син Јаман, који је рођен царским резом у америчкој болници у највећем турском граду. Четири године касније Емина и Мустафа други пут постају родитељи, 21. 2. 2012. Емина такође царским резом рађа свог млађег сина, Јавуза. Сарађује са бошњачким музичарем Харијем Варешановићем и путује на турнеје са њим.

Учествовала је на избору за представника Босне и Херцеговине на Песми Евровизије 2002. са песмом „У, ла, ла“. 2003. године победила је на фестивалу Сунчане Скале са песмом Узалуд се будим. Исте године је освојила „Златну звезду“ на додели „Оскара популарности“ у Сарајеву. Организатори су је најављивали и као извођача на Беовизији 2007, али је изостала са коначног списка учесника, али је учествовала на српском националном избору за Песму Евровизије 2010. До сада је издала 5 албума.

Дискографија[уреди]

 • Тачка (2002)
 • Радије раније (2005)
 • Exhale (2008)
 • Вила (2009)
 • Метаморфоза (2014)

Фестивали[уреди]

 • 2002. Избор за Евросонг, БиХ - У ла, ла
 • 2003. Сунчане скале - Узалуд се будим
 • 2004. Сунчане скале - Вољела те ил' не вољела
 • 2006. Будва - Није више твоја ствар
 • 2010. Избор за Евросонг, Србија - Ti Kvariigro

Филмографија[уреди]

Напомене[уреди]

 1. Под српском се подразумева њено држављанство а не етничка припадност.

Спољашње везе[уреди]