Емина Јаховић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Емина Јаховић

Емина Јаховић
Емина Јаховић

Подаци
Пуно име Емина Јаховић Сандал
Датум рођења (1982-01-15) 15. јануар 1982. (34 год.)
Место рођења Нови Пазар, СР Србија (Застава Социјалистичке Федеративне Републике Југославије Социјалистичка Федеративна Република Југославија)
Активни период 2002 – данас
Инструмент Вокал
Жанр Поп
Занимање Певачица
Званични веб-сајт www.eminaweb.com
Emina Jahović logo.png

Емина Јаховић Сандал (рођена 15. јануара 1982. у Новом Пазару) је српска[a] поп певачица бошњачке националности[тражи се извор од 01. 2016.]. Популарна је у Србији, Црној Гори, БиХ, Хрватској као Емина Јаховић и Турској, где је позната као Емина Сандал.

Емина потиче из лекарске породице. Отац Нусрет (кардиолог) и мајка Сенија (педијатар). Са само 13 година је остала без оца. Живела је са мајком Сенијом, сестром Сабином (дечја психолошкиња, која живи и ради у Београду) и братом Мирсадом, који је иначе познати кошаркаш.

Ишла је у Основну школу "Меша Селимовић" и била је одлична ученица. По угледу на старијег брата Мирсада, у шестом разреду основне школе почела је да тренира кошарку. Висока, мршава и крхка тренирала је пуне две године, а у једном периоду живота, у року од само четири месеца порасла је чак 11 центиметара. Тада је њена мајка Сенија почела је да јој сугерише да прекине са кошарком.

Јаховићева важи за једну од најлепших српских певачица, па је често пореде са Пенелопе Круз. Њен супруг, познати турски поп певач Мустафа Сандал, верио је Јаховићеву у Санкт Морицу, а велелепно венчање организовано је у Истанбулу 13. јануара 2008. године. Исте године, тачније 8. августа 2008. на свет долази њихов старији син Јаман, који је рођен царским резом у америчкој болници у највећем турском граду. Четири године касније Емина и Мустафа други пут постају родитељи, 21. фебруара 2012. Емина такође царским резом рађа свог млађег сина, Јавуза. Сарађује са бошњачким музичарем Харијем Варешановићем и путује на турнеје са њим.

Учествовала је на избору за представника Босне и Херцеговине на Песми Евровизије 2002. са песмом „У, ла, ла“. 2003. године победила је на фестивалу Сунчане Скале са песмом Узалуд се будим. Исте године је освојила „Златну звезду“ на додели „Оскара популарности“ у Сарајеву. Организатори су је најављивали и као извођача на Беовизији 2007, али је изостала са коначног списка учесника, али је учествовала на српском националном избору за Песму Евровизије 2010. До сада је издала 5 албума.

Дискографија[уреди]

 • Тачка (2002)
 • Радије раније (2005)
 • Exhale (2008)
 • Вила (2009)
 • Метаморфоза (2014)

Фестивали[уреди]

 • 2002. Избор за Евросонг, БиХ - У ла, ла
 • 2003. Сунчане скале - Узалуд се будим
 • 2004. Сунчане скале - Вољела те ил' не вољела
 • 2006. Будва - Није више твоја ствар
 • 2010. Избор за Евросонг, Србија - Ti Kvariigro

Филмографија[уреди]

Напомене[уреди]

 1. Под српском се подразумева њено држављанство а не етничка припадност.

Спољашње везе[уреди]