Емират Наџд

С Википедије, слободне енциклопедије
Емират Наџд
إمارة نجد
1819.—1891.
Застава
Second Saudi State Big.png
Друга саудијска држава
Земља Саудијска Арабија
Догађаји
Историја 
• Успостављено
1819.
• Укинуто
1891.
Претходник
Следбеник
Египатски ејалет
Емират Џабал Шамар

Емират Наџд (арап. إمارة نجد) или Друга саудијска држава (арап. الدولة السعودية الثانية) била је држава на просторима данашње Саудијске Арабије, настала након распада Емирата Дирије 1819. године. Постојала је до 1891. године.

Историја[уреди | уреди извор]

Емират је основан 1819. године када је Турки бин Абдулах из династије Сауд успешно обновио власт у централној и источној Арабији, годину дана након што је Прва саудијска држава уништена од стране Мухамед Алија и Ибрахим-паше у Вахаби рату. Историју Друге саудијске државе обележила су освајања и религијски фанатизам нижег интензитета у односу на прву државу, као и породични сукоби унутар династије Сауд који ће довести до учесталих смена владара и до коначног краха. Емират Наџд успешно је централизован 1824. године када је Турки османско-египатским снагама преотео Ријад и прогласио га престоницом. Учестали спорови са суседним Емиратом ел Рашид и његовим владарима из града Хаила окончани су битком код Мулајде 1891. године када је династија Сауд доживела велики пораз, а њихова држава се распала. Нове војне походе династија ће покренути тек девет година касније, што је 1932. године резултовало проглашењем Треће саудијске дрћаве или данашње Краљевине Саудијске Арабије.

Владари[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  • Rasheed, Madawi (2002.). A History of Saudi Arabia. New York: Cambridge University Press. ISBN 9780521643351. OCLC 47916125.