Ендру Лојд Вебер

Из Википедије, слободне енциклопедије
Ендру Лојд Вебер

британски композитор
британски композитор

Пуно име Ендру Лојд Вебер
Информације
Датум рођења 22. март 1948.
Место рођења Лондон (Уједињено Краљевство)
Дела

Сер Ендру Лојд Вебер (енгл. Sir Andrew Lloyd Webber, Baron Lloyd-Webber; Лондон, 22. март 1948) је британски композитор мјузикла, најстарији син Вилијама Лојда Вебера, и брат познатог челисте Џулијана Лојда Вебера. Лојд Вебер је почео да компонује када му је било шест година, а своје дело је први пут објавио са девет.

Лојд Вебер је постигао велики популарни успех, са неколико мјузикала који се изводе више од деценије, како у лондонском Вест Енду тако и на њујоршком Бродвеју. Компоновао је 13 мјузикала, циклус песама, сет варијација, музику за два филма и мису Реквијем. Добитник је бројних признања, укључујући и титулу сера 1992, за чим је уследило перство, седам Тони награда, три Гремија, Оскар, Еми, седам награда Оливије, Златни глобус, и почасти Кенедијевог центра 2006.

Неколико његових песама, посебно "I don't Know How to Love Him" из Исус Христ Суперстара, "Don't Cry for Me, Argentina" из Евите, "Memory" из Мачака, и "The Music of the Night" из Фантома опере су широко снимане и били су хитови ван самих мјзикала. Његова компанија, Really Useful Group, један је од највећих оператера позоришта у Лондону. Продуценти у више крајева Уједињеног Краљевства су припремали продукције, укључујући и нацопналне турнеје, Лојд Веберових мјузикала под лиценцом од ове компаније.

У октобру 2008, Би-Би-Си је објавио да ће Ендру Лојд Вебер компоновати песму која ће представљати Уједињено Краљевство на Песми Евровизије 2009. у Москви.

Спољашње везе[уреди]