Ентеријер локала „Папилон“ у Суботици

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Ентеријер локала „Папилон“ у Суботици
Enterijer lokala Papilon.JPG
Локал „Папилон“ у Суботици
Опште информације
Место Суботица
Општина Суботица
Држава  Србија
Тип културног добра Споменик културе
Надлежна институција
Надлежна установа за заштиту Међуопштински завод за заштиту споменика културе
Седиште Суботица
Адреса Трг Слободе 1 24000
Званични веб-сајт

Ентеријер локала „Папилон“ у Суботици, који се налази у улици Димитрија Туцовића број 11, због специфичног стила пост сецесије, са примесама у третману белгијске школе арт-нове, југенд стила и мађарске варијанте сецесије, има статус споменика културе.

Опис[уреди]

Основне стилске карактеристике објеката су еклектика са елементима неоренесансе и необарока. Сви примењени мотиви у ентеријеру проистекли су из комбинације ових варијанти истог стила са почетка двадесетог века, усаглашени су обликовно, конструктивно и мајсторски изведени до савршенства. Као такав, овај ентеријер, у основној пројектатској идеји проистеклој од лика лептира, представљају врхунски домет стваралаштва као реакција на постојећи тренд пост модерне, чине заправо тако пост сецесију, што је изузетак у стваралаштву, не само у градским оквирима већ и европским. Из наведених разлога предметни ентеријер је неодељив од објекта, те се исти мора очувати као изузетна уметничко-архитектонска творевина.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.