Ентропион (ветерина)

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Ентропион ока)
Привремено исправљање ентропије може се постићи фиксирањем руба капка фластером

Ентропион представља увртање очног капка животиња према унутра. Ово се најчешће дешава са доњим капком. Иритира површину ока и временом може да изазове оштећење вида. Ова болест је насљедна болест код паса и насљеђује се преко неколико гена. Човјек је, приликом селекција паса због других особина, као што су буљаве очи и/или велики број набора на кожи главе, створио или у најбољем случају погоршао проблем код многих врста.

Расе које могу имати ентропион ока[уреди | уреди извор]

Овај проблем је изражен код многих врста.

Шта ентропион значи за пса и његовог власника[уреди | уреди извор]

Проблем је евидентан и прије напуњене прве године живота. Због нелагодности коју изазива ова болест, пас повећано сузи и око постаје разроко. Такође, пас може бити осјетљив на свјетлост и трљати око. Пси којима је хируршким путем коригован капак због ентропиона, не могу бити изложени на изложбама.

Како се дијагностикује[уреди | уреди извор]

Увртање очног капка је очито. Најчешће су овим захваћена оба ока. У зависности од степена, као и дужине иритације, појављује се повећана очна суза, разрокост као и могућа оштећења површине ока.

Како се ентропион третира[уреди | уреди извор]

Ентропион се исправља једино хируршким путем. Ако је могуће, најбоље је одложити операцију док пас не одрасте, пошто се структура лица код младих паса још увијек мијења и расте. Могуће је да ће бити потребно више од једне операције. Боље је ентропион поправљати мало по мало како не би изазвали ектропион (извртање очног капка споља). Код раса као што је чау чау, сигурно је потребно неколико операција.

Савјет одгајивача[уреди | уреди извор]

Ентропион је једна од болести која је узрокована директно од стране одгајивача и због потражње за набораном кожом лица код изложбених примјерака одређених раса. Одговорним одгајивачким програмима се бирају животиње за расплод, које имају нормалан изглед главе, како би се избјегле претјерани набори на кожи и проблеми везани са њима.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]