Енциклопедија Републике Српске

С Википедије, слободне енциклопедије
Енциклопедија Републике Српске
АуторАкадемија наука и умјетности Републике Српске
Језиксрпски
Жанр / врста делаопшта енциклопедија Републике Српске
Издавање
ИздавачАкадемија наука и умјетности Републике Српске
Тип медијаТврде корице

Енциклопедија Републике Српске је назив енциклопедије посвећене Републици Српској. Према Закону о енциклопедији Републике Српске, енциклопедија је дефинисана као општа енциклопедија о прошлости и садашњости Републике Српске.[1]

Израђивач и издавач Енциклопедије Републике Српске је Академија наука и умјетности Републике Српске. Уређивачки одбор Енциклопедије Републике Српске је именовала Влада Републике Српске на предлог који је дала АНУРС. Средства за израду енциклопедије је обезбиједило Министарство науке и технологије Републике Српске и Министарство просвјете и културе Републике Српске, односно, енциклопедију финансира Влада Републике Српске из властитог буџета. Председник Уређивачког одбора је бивши председник Републике Српске и председник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић. Уређивачки одбор чини 28 стручних редакција, више од 150 научних радника из Републике Српске и шире, те стручне радакције које су организоване на нивоима градова и општина Републике Српске.

Томови[уреди | уреди извор]

Енциклопедија Републике Српске је осмишљена као енциклопедија општег карактера која обрађује свеукупну тематику од општег значаја за Републику Српску. До краја 2023. објављено је пет томова. Обрађена су слова од А до Л.

Историја[уреди | уреди извор]

Закон о Енциклопедији Републике Српске је донесен у Скупштини Републике Српске, и објављен у Службеном гласнику Републике Српске под бројем 01-778/07 на дан 3. мај 2007. године. Године 2007. Влада Републике Српске је имановала Уређивачки одбор под окриљем Академије наука и умјетности Републике Српске.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Народна скупштина Републике Српске (3. мај 2007). „Закон о Енциклопедији Републике Српске”. Народна скупштина Републике Српске. Архивирано из оригинала 21. 09. 2011. г. Приступљено 25. новембар 2010. „Закон о Енциклопедији Републике Српске, Члан 2. Енциклопедија Републике Српске (у даљем тексту: Енциклопедија) јесте општа енциклопедија о прошлости и садашњости Републике Српске. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]