Ен Тајлер

С Википедије, слободне енциклопедије
Ен Тајлер
Датум рођења(1941-10-25)25. октобар 1941.(81 год.)
Место рођењаМинеаполис
Веб-сајтwww.annetyler.com

Ен Тајлер важи за једну од најцењенијих савремених америчких списатељица. Рођена је у Минесоти 1941 године.[1]

Биографија[уреди | уреди извор]

Одрасла је у Северној Каролини. Докторирала је на катедри за руске студије на универзитету у Колумбији. Романом Dinner at Homesick Restaurant из 1982. године добија статут признатог националног аутора (поменути роман није преведен на српски језик). За дело Лекције Дисања 1989 године добија Пулцерову награду. Поменуто дело, такође, налази се на Гардијановој листи сто најбољих романа. Члан је америчке академије уметности и књижевности.

Библиографија[уреди | уреди извор]

Романи Прзница и Калем плавог конца преведени су на многе светске језике и уживају статус поѕнатих бестсејлера. Тематика на коју се ауторка својим романом и кратким причама ослања је живот средовечних парова, као и живот средње класе у Америци.


Приватан живот ауторке је готово непознат јер се упркос популарности, у јавности ретко појављује. Тек 2012 године, након 40 година каријере, дала је први интервју уживо.[2]

Роман о Америчкој породици кроз генерације.Радња романа смештена је у Балтимору. Прича о Витешковима почиње телефонским позивом који су Аби у Ред примили једне вечери 1994. када им је син Дени саопштио де је геј. Прича романа је замршена и паралелно прати неколико животних догађаја који су књучни за целу породицу: сусрет Аби и Реда 1959. као и када се Џуниор, Редов отац заљубио у кућу коју је направио. Овај роман је по иѕбору критичара Вашингтон поста и Чикаго трибјуна проглашен бестсејлером и једним од најбољих романа 2015. године, на америчком тлу.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Ен Тајлер”. Лагуна. Приступљено 10. 11. 2017. 
  2. ^ „О Ени Тајлер”. Дерета. Приступљено 10. 11. 2017.