Епархија у САД, Канади и Аустралији

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Епархија у САД, Канади и Аустралији
Бугарска православна црква
Основни подаци
Држава САД, Канада, Аустралија
Сједиште Њујорк
[[1] Званични веб-сајт]
Архијереј
Епархијски архијереј Јосиф (Босаков)
Чин архијереја Митрополит

Епархија у САД, Канади и Аустралији[1] (буг. Епархия в САЩ, Канада и Австралия) епархија је Бугарске православне цркве.

Надлежни архијереј је господин Јосиф, а сједиште епархије се налази у Њујорку.

Историја[уреди]

Епархија у САД, Канади и Аустралији има своје коријене још прије Другог свјетског рата када је постојала као Бугарска епархија Сјеверне и Јужне Америке и Аустралије (енгл. Bulgarian Diocese of North and South America and Australia). Међутим, након успоставе комунистичке владавине у Бугарској односи епархије са помјесном Бугарском православном црквом су се знатно погоршали. Под руководством митрополита Андреја (Петкова) епархија је покушала да се крајем 1950-их прикључи Сјеверноамеричкој митрополији, али безуспјешно.

Године 1964. митрополит Андреј је умолио Свети синод Бугарске православне цркве за свој повратак у бугарски епископат како би наставио да предводи епархију у Америци. Након повратка митрополита Андреја и његове епархије под окриље Бугарске цркве, једна група под вођством архимандрита Кирила (Јончева) је раскинула општење са митрополитом Андрејом и придружила се Руској православној заграничној цркви представљајући се као Бугарска епархија (у егзилу). Епископи Заграничне цркве су га посветили за епископа.

Године 1969. епархија је била подијељена на Њујоршку, Детроитску и Акронску епархију, а митрополит Андреј (Петаков) постављен је за њујоршког архијереја. Након смрти митрополита Андреја (1972) епархије Детроитска и Акронска су сједињене у Акронску епархију. Од 1989. сједињене су и епархије Акронска и Њујоршка у јединствену Епархију у САД, Канади и Аустралији.[2]

На челу епархије се тренутно налази митрополит Јосиф (Босаков). Епархија је била члан Скупштине канонских православних епископа Сјеверне и Централне Америке, а претходно и члан Сталне конференције канонских православних епископа у Америкама.

Епископи[уреди]

Извори[уреди]

  1. ^ Пуни назив јој је Бугарска источноправославна епархија у САД, Канади и Аустралији (буг. Българска източноправославна епархия в САЩ, Канада и Австралия, енгл. Bulgarian Eastern Orthodox Diocese of the USA, Canada, and Australia)
  2. ^ Американо-Австралийская епархия, Православная энциклопедия, Том II, С. 157-158

Спољашње везе[уреди]