Епископ тимочки Иларион

С Википедије, слободне енциклопедије
Иларион (Голубовић)
Основни подаци
Помесна цркваСрпска православна црква
ЕпархијаЕпархија тимочка
Чинепископ
Титулаепископ тимочки
СедиштеЗајечар
Године службеод 2014.
ПретходникЈустин (Стефановић)
Лични подаци
Световно имеБојан Голубовић
Датум рођења(1974-01-16)16. јануар 1974.(50 год.)
Место рођењаЗајечар, СФР Југославија

Иларион (световно Бојан Голубовић; Зајечар, 16. јануар 1974) православни епископ је тимочки.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у граду Зајечару 16. јануара 1974. године од оца Луке и мајке Лазарке. Одрастао је у Зајечару заједно са братом Зораном који је свештеник. Са двадесет година је отишао у манастир.

Основну и средњу, електротехничку школу, завршио је у Зајечару. По завршетку средње школе одлази у манастир Црна Река, где проводи време упознајући се са монашким животом до одласка у војску септембра 1993. године. Одмах по одслужењу војног рока 1994. године долази у манастир Буково.

Замонашен је 1997. године добивши име Иларион по светом Илариону Великом - хришћанском светитељу и аскети који се посебно поштује међу монасима. Само име Иларион потиче од грчке речи ‘ιλαρος што значи весео, срећан. Рукоположен је у чин ђакона маја месеца исте године, а потом у чин свештеномонаха на празник Светог Николе, на храмовну славу, 19. децембра 1997. године. За настојатеља манастира Буково постављен је 1998. године. Чином протосинђела је одликован 2002. а у чин архимандрита рукопроизведен је 2006. године. Од 2009. године врши дужност Архијерејског заменика.[1]

Читаву обнову манастира и стицање братства обавља смирено, трпељиво и темељно. Манастирски конак отац Иларион је, добрим делом, својим рукама саградио. Осим редовних монашких послушања и обавеза активан је био у иконописачкој и столарско-дуборезној радионици. Део свог слободног времена користи и за бављење документарно-уметничком фотографијом. Дипломирао је на Православном богословском факултету Универзитета у Београду, месеца јула 2013. године. Исте године богословско усавршавање наставља на мастер студијама овог Факултета.

Хиротонисан и устоличен је у трон тимочких епископа дана 10. августа 2014. године у храму рођења пресвете Богородице у Зајечару,[2] док је наречење било претходног дана.[3]

У септембру 2016. добио је медаљу Антима Првог Бугарске православне цркве.[4]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]