Еплијев маневар

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Еплијев маневар
Epley.svg
Еплијев маневар

Еплијев маневар или репозициони маневар једна је од метода која се користи у оториноларингологији и неурологији за лечење бенигне пароксизмалне позиционе вртоглавице (BPPV). Ова врста вртоглавице, која најчешће настаје нагло и силовито, након наглих покрета главе, јавља се у 30 % случајева свих вртоглавица.[1] Напад вртоглавице код BPPV, траје свега неколико секунди и изазван је наглим покретањем вестибуларних отолита (ушног „камења”), смештених у каналу унутрашњег ува.

Да би помогао пацијенту, лекар примењује Еплијев репозициони маневар, захват којим се залутали микрокристали избацују из полукружног ушног канала у који су запали, у друге области ува у којима такви проблеми не настају. Понекад се то може десити и спонтано, и тада вртоглавица такође спонтано нестају.[2]

Маневар који је први пут описан 1980. године, развио је доктор Џон Епли, по коме је препозициони маневар и добио назив.

Начин извођења[уреди]

Еплијев маневар се изводи тако што се глава пацијента из средишњег положаја забаци што више у назад, потом се савије за 30 степени напред. У том положају очекује се да ће отоконије испасти из захваћеног канала. Након тога пацијент се враћа у седећи положај. Маневар може да изводи лекар и/или физиотерапеут амбулантно, или добро обучен пацијент код своје куће.[3]

Извори[уреди]

  1. ^ Brandt T.: Vertigo, its Multisensory Syndromes. Springer, London, 2nd Edition, 2003.
  2. ^ Hilton, Malcolm P; Pinder, Darren K (2004). Hilton, Malcolm P, ed. The Epley (canalith repositioning) manoeuvre for benign paroxysmal positional vertigo. Cochrane Database of Systematic Reviews (2): CD003162. doi:10.1002/14651858.CD003162.pub2. PMID 15106194.
  3. ^ Smouha, Eric E. (1997). Time Course of Recovery After Epley Maneuvers for Benign Paroxysmal Positional Vertigo. The Laryngoscope. 107 (2): 187–91.

Спољашње везе[уреди]

Star of life.svgМолимо Вас, обратите пажњу на важно упозорење
у вези са темама из области медицине (здравља).