Епл систем датотека

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Епл система датотека (APFS) је безбедан и савременог система за макос, иос, tvOS и у watchos, сада развио и увео компаније Аппле.[1][2] она има за циљ превазилажење основних проблема, постојеће у систему ХФС+ систем датотека се користи на овим платформама данас.

Епл Фајл систем је оптимизован за испирање - и ссд за складиштење, са главним фокусом на шифровање.

Историја[уреди]

Малић систем датотека најављена је на Јабукуса цонференце (ВВДЦ) у јуну 2016. године, заменивши на ХФС+, која је у 1998. години, у доба дискова, и хард дискове.[3][4] он је пуштен за иос и уређаја на 27. март 2017, са излазом на иос 10.3.[5][6]

Дизајн[уреди]

Систем датотека је смањена од Аппле гледају на Мац про. Он користи 64-битни индексну школа, и омогућава вам да за безбедно складиштење. У APFS код као систем датотека ХФС+ код, користите команду ТРИМ, за боље управљање простором и перформансама. То значајно повећава брзину читања-писања на иос и Мацос,, а такође и место на иос уређајима због начина APFS израчунава расположиве податке.

Клонови[уреди]

Клонови омогућавају оперативном систему, да направи брз, енергетски ефикасан копије датотека на једној књизи, не заузимају додатни простор. Промене података снимити нове податке на другом месту и даље деле немодифицированные блокова. Промене у датотеци се чувају, као и разлике сгладятся, фајл, смањења простора потребног за докумената ревизије и копије.

Слике[уреди]

Епл систем датотека подржава снимци за стварање тачка-у-времену, копију само за читање система датотека.

Шифровање[уреди]

Епл систем датотека подржава пуну шифровање диски шифровање датотека са следећим параметрима:

 • без шифровања,
 • један кључ за шифровање, и
 • мулти-кључ за шифровање, који шифрује сваки фајл са посебног кључа, у овом случају мета података су шифроване са друге.

Ниска латенција[уреди]

APFS ће обезбедити више брз и ефикасан одговор за кориснике при отварању апликације и података.

Повећање броја датотеку[уреди]

APFS подржава 64-битне бројеве чвора, подржава више од 9 квинтиллионов датотека на једној књизи.

Интегритет података[уреди]

Компанија Аппле систем датотека користи Контролне суме за обезбеђивање интегритета података за метаподатке, али не корисничке податке.[7]

Заштита од удеса[уреди]

Фајл систем компаније Аппле дизајниран да спречи оштећења метаподатака, услед системских грешака. Уместо преписивања постојећих уноса метаподатака на месту, он пише потпуно нови рекорд, указује на нове, а онда пусти старе. То вам омогућава да се избегне пада у време ажурирања, као резултат оштећени запис садржи парцијални старе и делимично нове податке. То је такође вам омогућава да се избегне потреба за писање измене у два пута, као што се то дешава са система датотека ХФС+ журналируемая систем датотека, где промене се евидентирају прво у часопис, а онда у Каталог фајлова.

Ограничења[уреди]

Фајл систем Аппле у првој генерацији, не пружа Контролне суме за податке корисника, али и за интегритет метаподатака.[8] такође се не користи бајт-адресирати меморији добровољни приступ,[9] и не подржава компресију још.

Епл систем датотека не обавља нормализације Уницоде, а у систему ХФС+ ради.[10]

Подршка[уреди]

у Мацос[уреди]

Компанија Аппле систем датотека је доступан у ОС Мацос Сијера, али са бројним ограничењима и експерименталан. Међу ограничења:[11]

 • дискови са верзијом Сијера у APFS не може да буде компатибилан са будућим верзијама оперативног система Мацос, ни коначне верзије APFS
 • једина опција сада доступна за APFS је осетљив на мала и велика слова система датотека;
 • APFS не може да се користи са машином времена, функција filevault за шифровање, или Фузије дискови.

Диск партиција може бити форматиран са APFS у Мацос Сијера са diskutil командне линије. Коначна верзија очекује у 2017. години.

иос, tvOS, и watchos[уреди]

иос 10.3, 10.2 tvOS, и у watchos 3.2, објављен 27. марта 2017, трансформацију постојећег система датотека ХФС+ са APFS на уређајима, компатибилан са иос 10, и све Аппле ТВ и Аппле ватцх уређаја.[12]

Тестови су показали да је ипхоне 5 не подржава.[13]

Цм. иди такође[уреди]

 • Поређење система датотека
 • Btrfs
 • ЧЕКИЋ
 • ReFS
 • Пошаљите Датотеку Распоред У Било Ком Месту
 • ЗФС

Референце[уреди]

 1. ^ Roger Fingas (13. 6. 2016). „'Apple File System' will scale from Apple Watch to Macs, replace HFS+”. Apple Insider. 
 2. ^ Hutchinson, Lee (13. 6. 2016). „Digging into APFS, Apple's new file system”. Ars Technica UK. Приступљено 15. 6. 2016. 
 3. ^ Weintraub, Seth (13. 6. 2016). „Apple File System (APFS) announced for 2017, scales ‘from Apple Watch to Mac Pro’ and focuses on encryption”. 9to5Mac. Приступљено 27. 3. 2017. 
 4. ^ Hutchinson, Lee (13. 6. 2016). „New file system spotted in macOS Sierra [Updated]”. Ars Technica. Condé Nast. Приступљено 27. 3. 2017. 
 5. ^ Clover, Juli (27. 3. 2017). „Apple Releases iOS 10.3 With Find My AirPods, APFS, App Store Review Tweaks and More”. MacRumors. Приступљено 27. 3. 2017. 
 6. ^ Warren, Tom (27. 3. 2017). „Apple is upgrading millions of iOS devices to a new modern file system today”. The Verge. Vox Media. Приступљено 27. 3. 2017. 
 7. ^ Adam Leventhal (19. 6. 2016). „APFS in Detail: Data Integrity”. 
 8. ^ A ZFS developer’s analysis of the good and bad in Apple’s new APFS file system
 9. ^ Why Apple's APFS won't last 30 years
 10. ^ APFS’s “Bag of Bytes” Filenames
 11. ^ „How to Format a Drive With the APFS File System on macOS Sierra”. Приступљено 26. 10. 2016. 
 12. ^ „jakepetroules/Filesystem”. GitHub (на језику: енглески). Приступљено 29. 03. 2017. 
 13. ^ „catnapgames/TestIOSAPFSCheck”. GitHub (на језику: енглески). Приступљено 05. 03. 2017. [мртва веза]

Спољашње везе[уреди]