Ерзјански језик

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Ерзја (језик))
ерзјански језик
эрзянь кель
Говори се у Русија
Регионсевероисточна Европа
Број говорника
119.330[1] (2010)
ћирилица
Званични статус
Службени језик у
 Мордовија
Језички кодови
ISO 639-1-
ISO 639-2myv
ISO 639-3myv

Ерзјански језик (ерз. эрзянь кель) је мордовски језик, који се говори у Русији, углавном у Републици Мордовији и у суседним републикама и областима Русије као и у бившим земљама Совјетског Савеза, где живе припадници етничке заједнице Мордвини (Мордовци, Мордва).

Говори га око 260.000 људи. Спада у мордовске језике, заједно с мокшанским језиком. Та два језика су врло повезана и слична, али се ипак разликују по фонетици, морфологији и речнику.

Ерзјански језик пише се ћирилицом, без икаквих измена у односу на варијанту ћириличног писма коју користи руски језик. У Мордовији, ерзјански језик је званични језик, заједно с мокшанским и руским језиком.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Janurik, Boglárka (2013). „Code-switching in an Erzya-Russian bilingual variety: An "endangered" transitory phase in a contact situation”. Ур.: Mihas, Elena; Perley, Bernard; Rei-Doval, Gabriel; et al. Responses to Language Endangerment. In honor of Mickey Noonan. New directions in language documentation and language revitalization. Amsterdam/Philadelphia: John Benjamins. стр. 180. ISBN 978-90-272-0609-1. Приступљено 17. 8. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]