Ерик Картмен

Из Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Ерик Картмeн)
Jump to navigation Jump to search
Ерик Картман

Ерик Теодор Картман је један од главних ликова америчке серије Саут Парк уз Стена, Кајла и Кенија. Створен од стране Мета Стоуна и Треја Паркера. Глас му даје Треј Паркер и прво појављивање је имао у кратким анимираним филмовима Исус против Деда Мраза и Исус против смрзнутог, у којима се звао Кени. Прво његово појављивање у серији било је у пилот епизоди „Картман добија анални преглед“ емитоване августа 1997. године.

Опис лика[уреди]

Картман је ученик 3, а касније и 4. разреда основне школе. Он живи само са својом мајком Лијеном, јер оца никада није упознао. Картман је предстаљен као арогантан, нарцисоидан и расистичан лик, па су га Мет и Треј прозвали „мали Арчи Бункер“. У каснијим епизодама Картман постаје психопата израженог манипулативног понасања и пре свега изразито интелигентан, па се упушта у послове опасне по њега његове пријатеље. Картман је сматран за најпопуларнијег лика из ове серије, чак су и Мет и Треј рекли да им је он омиљени лик. Саут Парк је захваљујући Картману примио бројне критике и оне позитивне, али и оне негативне, нарочито због његове политичке некоректности. Многи сајтови и бројни часописи уврстили су Картмана на сам врх листе омиљених ликова свик времена.

Ерик Картман похађа основну школу у Саут Парку, у разреду господина Герисона. У првих 58. епизода он и остали главни ликови похађају 3. разред, након кога се селе у 4 разред. Он је једино дете своје мајке Лијене Картман, промискуитативне самохране мајке, за коју се у епизоди „Картманова мама је идаље курва" (1998) открива да је она у ствари хермафродит, где се отркива да је она Ериков отац и да не зна ко је жена која га је родила. Али у 14. сезони (2010) епизода "201" открива се да је Лијена његова мајка, а да му је отац Џек Тенорман, бивши играч Денвер Бронкса, којем је Ерик "наместио" смрт у 5. сезони (2001), у епизоди "Скот Тенорман мора да умре“. Тако су Ерик и његов највећи непријатељ постали полубраћа.

У серији је Картман окарактерисан као „дебељко“ и његова гојазност представља предмет увреда других ликова у серији. Картман је често представљен као главни лик или негативац чији поступци служе као заплет епизоде. Многи су постали неосетљиви на његов расистички и антисемистички говор, али сви падну под његов манипулативни утицај.