Еритреја

Из Википедије, слободне енциклопедије


Координате: 15° 29' СГ Ш, 38° 15' ИГД

Држава Еритреја
ሃገረ ኤርትራ (Hagere Ertra)
دولة إرتريا (Dawlat Iritriya)
Застава Еритреје Грб Еритреје
Застава Грб
Крилатица: нема
Химна
Ertra, Ertra, Ertra
Положај Еритреје
Главни град Асмара
Службени језик нема
 — Председник Исајас Афеверки
Независност: Од Етиопије
24. маја 1993.
Површина  
 — укупно 121.320 km² (97)
 — вода (%) занемарљиво
Становништво  
 — 2013. 6.333.000 [1](107)
 — густина 38/km²
Валута Накфа
Временска зона UTC +3
Интернет домен .er
Позивни број +291

Еритреја или званично Држава Еритреја је држава у источном делу Африке [2] на обали Црвеног мора. Граничи са Суданом на северозападу, Етиопијом на југу и Џибутијем на југоистоку.

Након престанка совјетске војне помоћи Етиопији, еритрејски герилци успели су да почетком деведесетих победе етиопијске снаге и извоје независност. Млада држава је била додатно оптерећена двогодишњим ратом са Етиопијом око граничне црте који је избио 1998. године. Обећана демократизација земље није спроведена и Еритреја је још увек једнопартијска држава којом влада Народни фронт за демократију и правду (ПФДЈ), наследник ослободилачког покрета ЕПЛФ, и његов вођа Исаијас Афеверки. Сви јавни медији су у државном власништву.

Еритреја је међу сиромашнијим афричким државама, БДП је у 2004. био 900 америчких долара по становнику, мерено по ППП-у.

Историја[уреди]

За више информација погледајте чланак Историја Еритреје.

Од 1890. била је италијанска колонија. Италијани су протерани 1941. године те је постала енглеска колонија. Након тога је била део Етиопије. Тек након дуготрајне борбе независност је призната 1993. године.

Географија[уреди]

За више информација погледајте чланак Историја Еритреје.

Еритреја се налази у североисточном делу Африке и излази на Црвено море. Граничи са Суданом, Етиопијом, Џибутијем, Јеменом, Саудијском Арабијом. Површина је 121.145 km² а има око 6,3 милиона становника. Главни град је Асмара док су остали важнији градови Акордаг, Асаб, Масауфх и други. Највиши врхови иду и преко 2.500 m. У јужном делу су побрђа и низије, а на северу су веће планине.

Привреда[уреди]

За више информација погледајте чланак Привреда Еритреје.

Неписмено је око 75% становништва. Велике ожиљке у економији оставио је рат. Највећи постотак становништва су домаћи пољопривредници. Од пољопривредних култура се узгајају дуван, памук и какао, а такође је развијено и сточарство екстензивног типа. Држава се нада и поспешује стране улагаче, али је индустрија и даље слабо развијена. Најважније гране индустрије су прехрамбена, кожна и текстилна. Држава поспешује индустрију гранита и мрамора за извоз.

Референце[уреди]

  1. The Department of Economic and Social Affairs of the United Nations. pp. 51–55. Retrieved 11 August 2013. [1]
  2. United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications

Спољашње везе[уреди]

Са других Викимедијиних пројеката: