Ертугрул

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Ертугрул Гази
Ertugrulghazi.png
Пуно име Ертугрул од Сулејмана Шаха
Датум рођења 1191/1198.
Место рођења Ахлат
Датум смрти 1281.
Место смрти Согут
Отац Сулејман Шах
Мајка Хајме Хатун
Супружник Халиме Хатун
Потомство Осман Гази, Савџи-бег, Гундуз-бег
Бег Каји племена
Период 12301281.
Претходник Сулејман Шах
Наследник Осман Гази

Ертугрул Гази (отур. ارطغرل, тур. Ertuğrul; рођен око 1191/1198, Ахлат1281, Согут) је био отац Османа I, оснивача Османског царства. Он је био вођа Каји клана Огуз Турака. Дошавши у Анатолију из Мерва (Туркменистан) са својих 400 коњаника као испомоћ Иконијском султану против Византије, Ертугрул је покренуо низ догађаја који ће на крају довести до оснивања Османског царства. Као и његов син, Осман I, и његови будући потомци, Ертугрул се често назива Гази, тј. херојски борац за ислам.

Биографија[уреди]

Ертугрул је рођен у Ахлату као син Сулејман Шаха и Хајме Хатун. У 1230, наследио је команду над Каји племеном Огуз Турака као последица његовог помоћи Селџубима у борби против Византинаца. Ертугрул је добио поседе у Карача Дага, планинског подручја у близини Ангоре (данашња Анкара), од Иконијског султана. Када се његов најмлађи син Осман родио, Ертугрул је имао око 60 или 67 година.

Сматра се да је Ертугрул био познавалац са Ибн Арабијем.

Заоставштина[уреди]

У 19. веку, Османска морнарица је назвала фрегату Ертугрул у његову част. Ертугрул Гази џамија у Ашхабаду, Туркменистан је такође названа у његову част.

Популарна култура[уреди]

Ертугрулов лик се појавио у следећој серији:

Види још[уреди]


Претходник:
Сулејман Шах
Бег Каји племена
12301281.

Наследник:
Осман Гази