Ескарпа

С Википедије, слободне енциклопедије
Ескарпе трбушастог профила на бедему Београдске тврђаве, XV век
Пример противтенковске ескарпе (доле) и контраескарпе (горе)
Пример противтенковске ескарпе, совјетско-немачка граница, 1941. година

Ескарпа (франц. escarpe) је врста одбрамбене фортификације. У почетку - стрма унутрашња страна јарка или шанца. Од средњег века - посебно утврђено подножје бедема, обично са нагибом, на страни рова која је окренута према непријатељу. У модерно доба - противтенковска земљана баријера у виду високог насипа (2-3 м), стрмим нагибом (од 15 до 45 степени) окренута према непријатељу.

Контраескарпа (франц. contrescarpe) - у почетку - страна рова ближа непријатељу. У модерно доба - противтенковска земљана баријера у виду стрмине (3-4 м), косом страном окренута у правцу браниоца. Дизајнирана тако да изазове превртање тенкова и других борбених возила приликом спуштања низ падину.

Ескарпе се користе у припреми одбрамбених линија на неравном терену и обалама река. Употреба ескарпи је ограничена, јер су потребни значајни земљани радови и одговарајући терен - падина која је окренута ка непријатењу са стрмином пада у распону од углова 15°-45°.

Као независно средство противтенковске одбране ескарпа и контраескарпа су готово потпуно изгубиле значај, јер модерни тенкови могу лако да превазиђу ове препреке.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]