Еспиритусантоански зец

С Википедије, слободне енциклопедије

Еспиритусантоански зец
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
L. insularis
Биномно име
Lepus insularis
W. Bryant, 1891
Ареал еспиритусантоанског зеца

Еспиритусантоански зец или острвски зец, црни зец, црносмеђи зец (лат. Lepus insularis, нем. Espiritu-Santo-Hase, енгл. Black jackrabbit, рус. Чёрно-бурый заяц) је сисар из реда двозубаца (Lagomorpha) и породице зечева (Leporidae).

Опис[уреди | уреди извор]

Еспиритусантоански зец достиже дужину од 55 cm, укључујући реп, који је дуг 9,5 cm. Крзно на врху главе, горњем делу тела и репа је црне боје. Крзно на странама главе, тела и удова је мрке боје, а на доњим деловима тела и репа је светлосмеђе боје. Око очију му је крзно сиве боје и има облик прстена. Уши су му сиво-црне боје.[2]

Распрострањење и станиште[уреди | уреди извор]

Острва Еспириту Санто (веће острво, на слици десно) и Партида (мање острво)

Острво Еспириту Санто (шп. Isla Espíritu Santo) источно од полуострва Доња Калифорнија у Мексику је једино познато природно станиште врсте.[3] Еспиритусантоански зец на острву насељава травнате и камените падине, дине и долине. Острво је богато кактусима, грмљем, травом и разним другим биљем и на њему нема великих грабљиваца.

Еспиритусантоански зец је веома упадљив, јер његово црно крзно одудара од боје његовог окружења. Најближи сродник му је црнорепи зец (лат. Lepus californicus, енгл. black-tailed jackrabbit), који насељава оближње мексичко копно, он је за разлику од еспиритусантоанског зеца плен грабљиваца и не испољава меланизам.

Угроженост[уреди | уреди извор]

Како еспиритусантоански зец насељава само острво Еспириту Санто, површина коју насељава је једнака површини острва, само 95 km². Ипак, чест је на острву, а популација му је стабилана. Главна претња по опстанак врсте је опасност од увођења нових не аутохтоних врста и људска активност у његовом станишту, због чега је у IUCN-овој црвеној књизи означена као врста на нижем степену опасности од изумирања, и сматра се скоро угроженим таксоном.[3]

Популациони тренд је за ову врсту непознат.[3]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Lorenzo, C. & Johnston, C.H. 2019. (2019). Lepus insularis. IUCN Red List of Threatened Species. IUCN. 2019: e.T11794A45177986. Приступљено 19. 12. 2019. 
  2. ^ Thomas, Howard H.; Best, Troy L. (1994). "Lepus insularis". "Mammalian Species."
  3. ^ а б в Црвена листа (језик: енглески)

Литература[уреди | уреди извор]

  • Romero Malpica, F. J. & Rangel Cordero, H. (2008). "Lepus insularis". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.4. International Union for Conservation of Nature.
  • Thomas, Howard H.; Best, Troy L. (1994). "Lepus insularis". Mammalian Species. 465 (2): 1–3. . doi:10.2307/3504295.  Недостаје или је празан параметар |title= (помоћ).

Спољашње везе[уреди | уреди извор]