Еспиритусантоански зец

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Еспиритусантоански зец
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Врста:
L. insularis
Биномијално име
Lepus insularis
W. Bryant, 1891
Lepus insularis distribution map.png
Ареал еспиритусантоанског зеца

Еспиритусантоански зец или острвски зец или црни зец или црносмеђи зец (лат. Lepus insularis, нем. Espiritu-Santo-Hase, енгл. Black jackrabbit, рус. Чёрно-бурый заяц) је сисар из реда двозубаца (Lagomorpha) и породице зечева (Leporidae).

Опис[уреди]

Еспиритусантоански зец достиже дужину од 55 cm, укључујући реп, који је дуг 9,5 cm. Крзно на врху главе, горњем делу тела и репа је црне боје. Крзно на странама главе, тела и удова је мрке боје, а на доњим деловима тела и репа је светло смеђе боје. Око очију му је крзно сиве боје и има облик прстена. Уши су му сиво-црне боје.[2]

Распрострањење и станиште[уреди]

Острва Еспириту Санто (веће острво, на слици десно) и Партида (мање острво)

Острво Еспириту Санто (шп. Isla Espíritu Santo) источно од полуострва Доња Калифорнија у Мексику је једино познато природно станиште врсте.[3] Еспиритусантоански зец на острву насељава травнате и камените падине, дине и долине. Острво је богато кактусима, грмљем, травом и разним другим биљем и на њему нема великих грабљиваца.

Еспиритусантоански зец је веома упадљив, јер његово црно крзно одудара од боје његовог окружења. Најближи сродник му је црнорепи зец (лат. Lepus californicus, енгл. black-tailed jackrabbit), који насељава оближње мексичко копно, он је за разлику од еспиритусантоанског зеца плен грабљиваца и не испољава меланизам.

Угроженост[уреди]

Како еспиритусантоански зец насељава само острво Еспириту Санто, површина коју насељава је једнака површини острва, само 95 km². Ипак, чест је на острву, а популација му је стабилана. Главна претња по опстанак врсте је опасност од увођења нових не аутохтоних врста и људска активност у његовом станишту, због чега је у IUCN-овој црвеној књизи означена као врста на нижем степену опасности од изумирања, и сматра се скоро угроженим таксоном.[3]

Популациони тренд је за ову врсту непознат.[3]

Референце[уреди]

  1. ^ Lepus insularis База података укључује и доказе о ризику угрожености. (на језику: енглески)
  2. ^ Thomas, Howard H.; Best, Troy L. (1994). "Lepus insularis". "Mammalian Species."
  3. 3,0 3,1 3,2 Црвена листа (на језику: енглески)

Литература[уреди]

  • Romero Malpica, F. J. & Rangel Cordero, H. (2008). "Lepus insularis". IUCN Red List of Threatened Species. Version 2010.4. International Union for Conservation of Nature.
  • Thomas, Howard H.; Best, Troy L. (1994). "Lepus insularis". Mammalian Species. 465 (2): 1–3. doi:10.2307/3504295.

Спољашње везе[уреди]