Естер Перел

С Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Естер Перел (рођена 1958.године) је белгијска психотерапеуткиња која је истраживала напетост између потребе за сигурношћу (љубав, припадност и блискост) и потребу за слободом (еротска жеља, авантура и даљина) у људским односима.[1]

Esther Perel in Boston 2017.jpg

Перел је промовисала концепт Еротиц Интелиџенц у својој књизи Мејтинг ин Каптивити: Анлокинг Еротик Интелиџенц (2006), који је перведен на 24 језика.[2] После објављивања књиге, постала је међународни саветник за секс и односе.[3] Дала је ТЕД-у у фебруару 2013. под насловом Тајна жељама у дугорочном односу,[4] а друга у марту 2015. под насловом Поновно размишљање о неверству.

Професионална каријера[уреди | уреди извор]

Перел је јеврејка, родитељи су јој преживели холокауст и рођени су у Пољској. Одрасла је у Антверпену и присуствовала Јеврејском универзитет Јерусалим,у Израелу.[5][6] Одрастала је међу преживелима из холокауста у Антверпу, у Белгији и приметила је две групе око ње: "Они који нису умирали и они који су се вратили у живот". Њено запажање је било "Они који нису умирали били су људи који су живели везани за земљу, плашили се и нису били сигурни, свет је био опасан, а задовољство није било опција. Не можете играти, ризиковати или бити креативни када нисте сигурни, јер вам је потребан ниво несебичне свести како би могли доживети узбуђење и задовољство. Они који су се вратили у живот разумели су еротизам као противотров за смрт".[7]

Перел је касније истраживала психодинамичку психотерапију пре него што је пронашла свој позив у теорији породичних система. У почетку је радила као међукултурни психотерапеут са паровима и породицама.

Перл је радила као глумица и водила бутик за одећу у Антверпену.

Лични живот[уреди | уреди извор]

Парел се удала за Џека Саула, асистента професора Клиничке Популације и Породичног здравља на колумбијском универзитету Маилман, школа за јавно здравље, са ким има два сина.[8]

Признања[уреди | уреди извор]

2016. године је именована на Опрах Винфрејин Суперсолу 100 , листи визионара и утицајних лидера.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Perel, Esther. "Erotic Intelligence: Reconciling Sensuality and Domesticity" (PDF). The Psychotherapy Networker, May/Jun 2003. Retrieved 20 July 2014.
  2. ^ Perel, Esther (2006). Mating in Captivity: Unlocking Erotic Intelligence. Harper. ISBN 978-0060753634.
  3. ^ "Unorthodox advice for rescuing a marriage". The Economist. 12 October 2017.
  4. ^ Perel, Esther. "The secret to desire in a long-term relationship". TEDSalon NY2013. TED. Retrieved 22 January 2016.
  5. ^ [1] theguardian.com
  6. ^ nytimes.com
  7. ^ A-Fest by Mindvalley (2017-11-26), In Search Of Erotic Intelligence | Esther Perel, retrieved 2018-06-24
  8. ^ Dominus, Susan. "The Sexual Healer: The Couples Therapy Expert Esther Perel Takes On Sex and Sexuality". Fashion & Style. New York Times. Retrieved 20 July 2014.