Пређи на садржај

Естонско војводство

С Википедије, слободне енциклопедије
Естонско војводство
Данска Естонија
Hertugdømmet Estland
Грб данске Естоније
Грб

Географија
Регија Источна Европа
Земља  Естонија
Главни град Ревал (Талин)
Друштво
Службени језик дански, естонски, немачки
Религија римокатоличанство
Политика
Облик државе Dominium directum Данске
Историја
 — Оснивање 1219.
 — Укидање 1346.
Земље претходнице и наследнице
данске Естоније
Претходнице: Наследнице:
естонске паганске кнежевине Монашка држава Тевтонских витезова

Естонско војводство (дан. Hertugdømmet Estland; лат. Ducatus Estoniae) или Данска Естонија је историјски назив за делове Естоније који су се током средњег века налази под управом Краљевине Данске.

Данска флота нападала је северне и западне обале данашње Естоније у више наврата (1170, 1194. и 1197), а све са циљем да се онемогуће напади „естонских Викинга” Осилијанаца са Сареме на данске трговачке бродове у Балтику. Дански краљ Валдемар II тако је, заједно са надбискупом Андреасом Сунонисом извршио 1206. инвазију на острво Сарему (у данским изворима познато као Езел), а данске територијалне претензије на то подручје признао је као легитимне и сам Папа. Године 1219. данска војска извршила је инвазију на континентални део Естоније, поразивши притом Естонце у бици код Линданиса (данашњи Талин). Победа Данаца код Линданиса уједно је означила и успостављање данске управе на подручју северне Естоније. Данци су владали тим подручјем све до 1346. године када су били присиљени да територију продају Тевтонском реду.

Године 1559. Езелвички бискуп продао је своје територије данском краљу Фредерику II за 30.000 сребрних талира, а овај је потом за управника тог подручја именовао свог брата Магнуса од Холштајна. Друга данска управа над Саремом трајала је од 1559. до 1645. године када је цело подручје потпало под власт Шведске.

Референце

[уреди | уреди извор]

Литература

[уреди | уреди извор]