Етно-парк „Брвнара” Бачки Јарак

С Википедије, слободне енциклопедије
Етно-парк „Брвнара“
Стална поставка у Етно-парку „Брвнара“ у Бачком Јарку
Оснивање1946.
ЛокацијаБачки Јарак
 Србија
Врстамузеј
АдресаНовосадска улица
Веб-сајтwww.muzejvojvodine.org.rs

Етно-парк „Брвнара“ у Бачком Јарку је депаданс Музеја Војводине који приказује народно градитељство крајишких Срба који су населили Бачки Јарак након Другог светског рата. Чини га завичајна музејска збирка етнолошко-историјског карактера, настала 1946. на основу иницијативе колониста из Босанске Крајине.

Вајат – етно-парк „Брвнара“ у Бачком Јарку

Ово је јединствени музеј под отвореним небом у Војводини, а чине га објекти типа динарске брвнаре, у којима је приказано оригинално покућство, привредне алатке и предмети нардоног стваралаштва.

Централни објекат је кућа изграђена по узору на традиционалне куће динарског подручја – брвнаре. Подигнута је 1978. године уз материјалну помоћ месне заједнице Бачки Јарак и општина Темерин, Дрвар, Бања Лука и Босански Петровац, и стручну помоћ Војвођанског музеја, Музеја града Новог Сада, Музеја Босанске Крајине у Бања Луци и Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Новом Саду.

Поред „Брвнаре“ ту су и три оригинална објекта донета из Босанске Крајине: „зградица“ или „вајат“ (кућа за млади брачни пар), „ајат“ или „млечар“ (кућа за чување и спремање млека и млечних производа) и „курузана“ (амбар за чување кукуруза).[1]

Стална поставка у етно-парку „Брвнара“ у Бачком Јарку[уреди | уреди извор]

У „Брвнари“ се налази стална поставка којом је предстаљена материјална и духовна култура становништва Босанске Крајине.

Нову сталну поставку у „Брвнари“ реализовао је Музеј Војводине 2012. године и приказује оригиналне музејске предмете, историјске документе и фото материјал који представља народну културу и историју Крајишника.

Етнолошки део поставке приказује начин становања, облачења и привређивања људи са простора Босанске Крајине.

Историјски део приказује колонизацију из динарских крајева (Босанске Крајине, Лике и др.) на подручју данашње општине Темерин током 20. века.[1]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б „Флајер, Етно-парк „Брвнара“ у Бачком Јарку”. Музеј Војводине. Архивирано из оригинала 06. 02. 2016. г. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]